Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Junqueras es reafirma: “El nostre únic candidat a la presidència és Mas”

Junqueras demana a CUP i JxSí "omplir de contingut" les seves propostes

Arturo Puente

L'agitat serial en què s'han convertit les negociacions per a la formació d'un nou govern a Catalunya ha tingut aquest dimecres un dels seus capítols més tranquils. ERC, que s'ha erigit en moderador entre les parts, ha sortit a posar pau enmig d'una setmana en què Convergència i la CUP s'han creuat articles crítics, i CDC ha amenaçat amb un canvi de posició respecte a l'estratègia unilateral independentista.

Cap d'aquestes qüestions sembla deslligar els nervis a ERC, els dirigents de la qual consideren que el pacte per la investidura “no només és possible sinó que és probable”. Segons ha explicat Oriol Junqueras, el pacte continua sent assolible, però no serà amb un nou candidat a la presidència, ja que descarten acceptar cap dels noms que pugui proposar la CUP. “El nostre únic candidat és i serà Mas”, ha subratllat el president d'Esquerra.

La formació independentista ha celebrat un Consell Nacional extraordinari per tractar el complicat moment polític que viu el procés sobiranista. Tot i la distància mostrada per CDC i la CUP en els últims dies, ERC considera que la CUP finalment cedirà i s'avindrà a investir Mas. “L'alternativa a que hi hagi acord és un frau a la expectatives dels votants”, ha assegurat Junqueras en roda de premsa.

La recepta per desbloquejar la investidura, segons ha explicat el líder d'ERC, és “omplir de contingut” les propostes fetes per JxSí i la CUP durant el segon debat d'investidura que segons ha explicat són, per part de la seva coalició, fer un Govern amb el pes repartit en tres grans àrees i, per part de la CUP, afavorir l'estabilitat parlamentària. Per als republicans el fet que les dues formacions valoressin la proposta de l'altra suposa una base per trobar acords. “En com més coses estiguem d'acord, més fàcil serà estar d'acord en tot”, ha assegurat Junqueras.

Diferències “de matís” amb Homs

Pel que fa al gir en les posicions de Convegència marcades pel seu seva candidat al Congrés, Francesc Homs, que va assegurar dimarts que no hi havia “majoria independentista suficient per culminar el procés”, el líder d'ERC ho ha rebatut assegurant que “una majoria absoluta és una majoria suficient” ja que el contrari “seria fer la voluntat de la minoria”.

El líder d'ERC tampoc ha coincidit amb el convergent en la seva valoració que els diputats hagin de ser els que portin a terme la negociació amb l'Estat. “Les negociacions de naixement d'un nou Estat normalment són de Govern a Govern”, ha assegurat, tot i que ha admès que una taula bilateral d'aquest tipus “pot tenir un acompanyament des de les càmeres”.

Malgrat aquestes diferències de criteri, Junqueras ha considerat que “no li consta” que Homs ni Convergència discrepin de la línia de Junts pel Sí, i que en qualsevol cas les seves diferències són “de matís i no de fons”.

Etiquetas
stats