Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

JxSí, Ciutadans i PP rebutgen expulsar del cos als mossos que van matar a Juan Andrés Benitez

Concentració a plaça Sant Jaume contra l'impunitat i per la justicia amb Benitez

Arturo Puente

La reincorporació al cos policial dels vuit Mossos d'Esquadra condemnats per matar a puntades de peu i cops de puny a Juan Andres Benitez s'acabarà produint en el termini previst, almenys si això depèn del Parlament de Catalunya. Els grups de JxSí, Ciutadans i PP han unit els seus vots a la Cambra aquest dijous per rebutjar l'expulsió definitiva dels agents que reclamava la CUP i Catalunya Sí que és Pot. El PSC ha donat una abstenció.

L'expulsió dels policies que van matar al veí del barri barceloní del Raval, una qüestió que la CUP també va perseguir per la via administrativa, ha estat només un dels punts rebutjats en la llarga moció portada al Parlament pels anticapitalistes. Un altre d'aquests era la creació d'un observatori independent sobre la policia, amb l'objectiu que assumís les funcions de control, denúncia i transparència en relació a les vulneracions de Drets Humans. En el cas de l'observatori, que venia avalat per entitats civils com el Cente Irídia o l'Observatori del Sistema Penal i a els Drets Humans, ha rebut el vot negatiu de JxSí, Ciutadans i PP, a més del PSC.

No ha estat aquesta l'única proposta que la CUP i CSQEP han defensat en solitari. Els mateixos quatre grups, JxSí, Ciutadans, PSC i PP, s'han negat a que el Parlament reconegués públicament el dany causat a les víctimes del cas del 4-F: “les persones mortes sota custòdia policial i a les seves famílies i a les persones que van patir tractes cruels humans i degradants sota custòdia policial”, deia la moció.

En una tarda en la qual, en línies generals, els principis antirepressius s'han quedat fora de l'hemicicle català, la moció de la CUP sí que ha arrencat alguns compromisos de la Cambra. JxSí i la CUP han arribat a acords en 12 dels 17 punts. Entre ells, el partit del Govern ha acceptat “augmentar i millorar” la formació dels policies per garantir la integritat física de les persones detingudes, a més de revisar els protocols de reduccions de persones detingudes.

Un altre compromís ha estat que sigui el Departament d'Interior qui iniciï la investigació sobre la policia quan hi hagi indicis de vulneració dels DDHH, sense esperar a la denúncia formal dels afectats. En aquest punt JxSí, PSC i la CUP han votat a favor i CSQEP s'ha abstingut, mentre que Ciutadans i PP ho han fet en contra.

El vot contrari de Ciutadans i PP s'ha mantingut en la majoria dels punts de la moció, amb excepció d'algunes abstencions dels taronges. De fet, han estat aquests dos grups que han carregat amb més vehemència contra la proposta de la CUP, a qui des del PP s'ha acusat directament de pretendre ofendre als Mossos d'Esquadra. Intencions similars s'han vist a Ciutadans, que a més han utilitzat la moció dels anticapitalistes per carregar contra JxSí, dels qui han dit que tenen l'agenda marcada pels primers.

Etiquetas
stats