Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'esquerra independentista posa el contrapunt anticapitalista a la Via Lliure

La capçalera de la manifestació de l'Esquerra Independentista / XAVIER PUIG

Xavier Puig i Sedano

La multitud que es dispersava en acabar l'acte de la Meridiana ha distorsionat l'inici de la manifestació dels col·lectius de l'esquerra independentista. En els primers compassos la marea de punters i samarretes blanques que deixaven la Via Lliure semblava diluir als aproximadament 4.000 manifestants que en aquells moments iniciaven a l'alçada del carrer Marina la seva marxa cap al Born, tot i que alguns manifestants canviaven les samarretes blanques per d'altres amb lemes més adients a la nova convocatòria.

Poc a poc, el negre dels anticapitalistes s'ha anat imposant pels carrers de la Ribera al llarg d'un recorregut que ha posat punt i final amb els parlaments al Born. Si durant la marxa el pes el portaven Arran -organització juvenil de l'esquerra independentista- i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, a l'acte final els protagonistes han estat els representants de la CUP, amb les intervencions de la diputada Isabel Vallet i dels dos primers candidats del 27-S, Antonio Baños i Anna Gabriel.

Al llarg de la manifestació, en la que també hi havia un petit bloc llibertari, s'ha despenjat una pancarta d'una bastida amb el lema “Independència per canviar-ho tot” i s'han cremat un dibuix del Rei i les banderes de França, Espanya i la Unió Europea.

Al Born s'hi ha arribat amb música dels valencians Obrint Pas com a banda sonora que ha precedit un breu parlament d'Antonio Baños, qui ha renunciat a fer un discurs de campanya i ha volgut tenir un record per les “preses polítiques com la Lola i la Marina”, acusades de col·laboració amb ETA, i a presos anarquistes. El pes de l'argumentari electoral ha recaigut sobre Isabel Vallet, que ha començat amb una critica a la utilització de l'11-S que al seu parer n'han fet altres partits: “Aquesta Diada és una prèvia electoral i, per alguns, electoralista”, ha dit la diputada.

Vallet ha posat èmfasi en advertir que “si els moviments de base no fan força ens trobarem amb un pacte constitucional”, al que ha afegit que “passat el 27-S tenen preparada una nova ofensiva que haurem d'aturar amb les nostres forces”, en referència al govern de Mas. L'acte l'ha tancat la número dos de la llista per Barcelona, Anna Gabriel, defugint el discurs electoralista igual que havia fet Baños a l'inici de l'acte.

Etiquetas
stats