Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Laia Ortiz serà la representant d’ICV en el tercer lloc de la llista de Barcelona en Comú

Laia Ortiz, fins ara diputada a Madrid, torna a Barcelona per reforçar ICV

Jordi Molina

Barcelona —

Laia Ortiz és la cara visible d’ICV a Barcelona a partir d’ara. La marxa de Ricard Gomà, fins a data d’avui cap de files d’ICV a l’Ajuntament de Barcelona, havia deixat en un interrogant qui conduiria les regnes de la formació ecosocialista a la capital catalana. O, com a mínim, quina seria la primera espasa de la formació dins la confluència amb Barcelona en Comú, la plataforma que lidera Ada Colau.

Finalment aquest dilluns s’ha confirmat que aquest lloc l’ocuparà la diputada al Congrés dels Diputats, Laia Ortiz. En declaracions a aquest mitjà Ortiz admet que li fa “especial il·lusió” poder estar en la llista definitiva de Barcelona en Comú “en cas que així es decideixi en el procés d'elaboració d'equips”. I és que el seu nom dependrà del procés de primàries que s’obrirà per triar el cap de llista al costat d'un equip format per entre 5 i 20 persones.

La notícia, fins ara un secret a veus, s’ha confirmat avui un cop ha finalitzat el procés de validació interna obert per a l’elecció de la primera persona d’ICV, segons fonts ecosocialistes. Un sistema del que la formació no ha donat detalls, més enllà de que és “un procés consensuat amb Barcelona en Comú”. Tal i com ja va avançar aquest mitjà, Ortiz ocuparà el tercer lloc de la llista definitiva, una condició que Guanyem, eix vertebrador de la candidatura, va posar a la formació ecosocialista i que, aquesta, va acabar acceptant “pel bé de la confluència”.

Amb aquesta confirmació queden en un segon pla noms com els de la diputada Dolors Camats i el de la jove regidora Janet Sanz, que havien sonat en els darrers dies per substituir Gomà. De fet, Sanz va ser qui va acompanyar Colau i els altres representats dels actors confluents – Guanyem, ICV, EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo– en la posada de llarg de la plataforma el passat dimarts.

Da Sant Andreu a Madrid, passant pel Parlament

Da Sant Andreu a Madrid, passant pel Parlament Laia Ortiz només té 35 anys però acumula una llarga trajectòria a ICV i, abans, a Joves d’Esquerra Verda, d’on va acabar sent coordinadora (2002-2004). Nascuda al barri de Sant Andreu l'any 1979 se la considera pròxima al líder del partit, Joan Herrera. Va ser una de les diputades electes al Parlament a les eleccions de 2006, aleshores la més jove de la cambra, i els comicis de 2010. Gairebé dos anys després, l'any 2012, va abandonar l'hemicicle català per substituir al Congrés el lloc de Núria Buenaventura, que va renunciar a la reelecció per estar investigada pel Tribunal Suprem. Una aventura que va compartir amb Joan Coscubiela, el cap de files de la formació ecosocialista a Madrid, tots dos adscrits al Grup Parlamentari de L'Esquerra Plural.

En un escrit al seu blog, Ortiz posa en valor el seu arrelament a Barcelona i destaca que des de l'any 2000 forma part d'ICV a la capital catalana. De fet, va ser consellera de districte de Sant Andreu (Dones i Medi Ambient) quan era responsable de Dona Jove (Joves d'Esquerra Verda). Segons explica, la clau de l'èxit “no són els lideratges personalistes, sinó l’elaboració d’equips capaços de gestionar i teixir complicitats amb els veïns i les veïnes”. També fa una crida a posar “la ciutadania com a protagonista de la política” i a fer front a l'atur i a les desigualtats per combatre la “Barcelona en venda de Trias i rescatar la ciutat” per a la seva gent.

Etiquetas
stats