Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas retreu a Linde que faci declaracions “immorals” per mantenir “la cadira”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha respost a les advertències del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde

Oriol Solé Altimira

Junts pel Sí s'ha atipat de les ingerències dels poders econòmics a la campanya del 27-S. Si dissabte va ser la número dos, Carme Forcadell, la que va celebrar la marxa dels banquers “dels desnonaments, de les hipoteques abusives i les preferents”, aquest dilluns el número 4 i candidat a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, ha titllat d '“immoral i irresponsable” l'advertència del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, a qui ha acusat de fer pronunciaments contra la independència per mantenir “la cadira” en l'actual “statu quo”.

El governador del Banc d'Espanya ha advertit aquest dilluns que una Catalunya independent no tindria accés a la liquiditat del Banc Central Europeu (BCE) i que sortiria de manera “automàtica” de la zona euro, alhora que ha afirmat que escenaris de “tensió greu” podrien donar lloc a 'corralitos'. Linde s'ha situat en la mateixa línia que les patronals bancàries AEB i CECA, que divendres van amenaçar amb abandonar Catalunya si es declarava la independència de forma unilateral.

En una conferència de premsa a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, juntament amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, Mas ha dit que és “fals” que pugui haver-hi un corralito i ha titllat les declaracions de Linde d'una “immoralitat i irresponsabilitat total”. El president de la Generalitat ha demanat que s'acabi amb la “intoxicació” i amb “l'estratègia de la por” i que es deixi de tractar com a “tontets” als catalans, perquè, ha augurat, Catalunya, en cas de secessió, no serà l'únic país del món sense bancs.

Mas puja d'aquesta manera el to contra els pronunciaments dels actors econòmics sobre l'escenari financer d'una hipotètica Catalunya independent. Dissabte passat simplement es va limitar a posar en dubte que els grans bancs marxessin de Catalunya pel pes econòmic de la comunitat en el PIB espanyol, marcant distàncies amb les dures respostes dels membres més progressistes de Junts pel Sí, com Forcadell, Junqueras o Romeva. El cap de llista de Junts pel Sí va assumir com a pròpies les paraules de la CUP, una formació anticapitalista, i va afirmar: “Bon vent i banca nova”, en referència al refrany català “bon vent i barca nova”, una expressió utilitzada per celebrar la marxa d'algú.

Etiquetas
stats