Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

L'independentisme obtindria el 55% dels diputats en unes eleccions anticipades

Oriol Junqueras i Artur Mas se saluden després de la conferència del primer

Arturo Puente

Barcelona —

La formació d'un govern independentista a Catalunya en la pròxima legislatura necessitaria el favor dels diputats de la CUP. Així ho revela un sondeig de Feedback per a La Vanguardia, elaborat entre els dies 1 i 4 de desembre, que mostra un Parlament fragmentat en què la suma de CiU i ERC no obtindria majoria absoluta ni amb llistes separades ni en la candidatura conjunta que promou el president Artur Mas.

Segons Feedback, CiU obtindria 40 diputats, 10 menys que el 2012, mentre que Esquerra augmentaria 6 fins als 27. Per la seva banda, CUP passaria dels 3 als 8. La suma de les tres formacions obtindria el 55% dels diputats en la cambra catalana, l'única suma que ofereix una majoria clara. Així, els diputats de la CUP tindrien la clau sobre el futur del procés sobiranista.

El sondeig consolida més l'ascens de Ciutadans, formació que escala fins al tercer lloc passant dels 9 diputats actuals a 19. La formació d'Albert Rivera ha crescut en totes les cites electorals des que es presenta, l'any 2006, però un avançament electoral en aquest moment la catapultaria per sobre de PP i PSOE, deixant com a principal partit del sector unionista. La irrupció de Podem en tots els sondejos espanyols no fa excepcions al Parlament. Els de Pablo Iglesias quedarien com a quarta formació, amb 14 escons.

PSC, PP i ICV-EUiA, en caiguda lliure

Els grans perjudicats del terratrèmol electoral són PSC, PP i ICV-EUiA, que perdrien prop de la meitat dels seus representants. El debat sobiranista, l'ascens de Ciutadans i la irrupció de Podem al tauler català donen com a resultat un escenari en el qual les tres formacions obtindrien els seus pitjors resultats històrics.

El PSC consumaria la seva desfeta, passant de 20 a 12 diputats. L'arribada de Miquel Iceta a la primera secretaria no hauria estat suficient aturar la sagnia dels socialistes, que es tocarien de nou un mínim històric en una sèrie decreixent des de la fi del govern tripartit el 2010. També el PP coneixeria el seu pitjor resultat en dos dècades, passant dels 19 als 9 diputats.

Per ICV-EUiA, l'entrada de Podem seria letal. Els ecosocialistes perdrien més del 50% dels seus representants en 2 anys, passant de 13 a 6. Per a buscar un mínim similar d'ICV caldria remuntar-se a 1999, les eleccions posteriors a la ruptura de la coalició conformada liderada llavors per Rafael Ribó.

Etiquetas
stats