Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mariano Rajoy: “No es pot pactar amb radicals, ni amb la CUP ni això de l'alcaldia de Madrid”

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy

Arturo Puente

El president del Govern en funcions i candidat a la reelecció pel PP, Mariano Rajoy, ha tornat a cridar aquest dimarts a votar contra “els extremismes i els radicals”, categoria on ha situat a Unidos Podemos posant com a exemple les alcaldies a les que governen recolzats pel PSOE. “No es pot pactar amb radicals i extremistes”, ha assegurat Rajoy, “ni amb la CUP a Catalunya ni el que ha passat a l'alcaldia de Madrid, a la de València o a la de Saragossa”.

El candidat del PP ha participat aquest dimarts al col·loqui Primera Plana, organitzat per El Periódico a Barcelona, on ha incidit en el missatge contra Unidos Podemps, com ve fent durant la recta final de campanya. Mariano Rajoy ha carregat contra la formació de Pablo Iglesias, que ha emergit com el seu principal competidor, equiparant-la amb la dels anticapitalistes de la CUP. A més, ha alertat d'un pacte amb ells posant els independentistes com a exemple que els pactes “amb extremistes” produeixen inestabilitat “que acaben pagant els ciutadans”.

Segons ha tornat a mostrar el candidat del PP, el “raonable” és que PP i PSOE governin junts la pròxima legislatura, argumentant que això permetria abordar millor la situació independentista a Catalunya i els reptes econòmics. “Amb el PSOE coincidim en el fonamental. En l'economia podem estar en desacord en algunes cosa, una mica més de dèficit o una mica menys”, ha indicat, “però el veritable canvi polític a Espanya es produirà quan els dos grans partits puguem arribar a una entesa amb naturalitat”.

Malgrat la seva clara aposta per la gran coalició tot i la negativa de Pedro Sánchez a ella, Rajoy s'ha mostrat disposat a governar en solitari, tot i que considera que “no seria el millor per a Espanya”. “Després del 26J faré el mateix que després del dia 20D”, ha advertit el presidenciable del PP, que ha criticat l'actuació de Pedro Sánchez a la passada legislatura, ja que “a la investidura s'hi va a ser investit, si no no té cap sentit”.

Sobre els vetos a diferents persones del seu govern assenyalats per Ciutadans, Rajoy ha mostrat fermesa a l'assegurar que no pensa donar cap pas al costat. “Cal respectar el que diu la gent. Si el PP i el seu candidat és el més votat, ha de venir un que ens digui que se n'ha d'anar? I els altres s'han de quedar?”, s'ha preguntat en to irat Rajoy. “El veto és la negació de la política”, ha acabat, advertint a Ciutadans i PSOE que la situació de bloqueig de l'anterior legislatura no pot repetir-se.

Crida als moderats catalans

Durant la seva intervenció, Rajoy s'ha referit llargament a la situació de l'independentisme a Catalunya. Segons ha considerat, el projecte independentista no té sentit ja que va “a contracorrent de la història i del projecte europeu”. “Els que s'entesten a la separació i la divisió des de l'antipolítica i els extremismes estan condemnats al més estèril dels fracassos”, ha descrit amb aplom el president en funcions.

Contra la fórmula de la ruptura, Rajoy ha apel·lat als “moderats catalans”, de qui ha elogiat el seu paper en la història política espanyola. “Els moderats catalans han de seguir influint en la política espanyola, perquè Catalunya no pot seguir al marge, ha de participar en el projecte comú de futur”, ha explicat. Per això, el candidat del PP s'ha mostrat obert a arribar a acords amb la Generalitat, sempre que aquesta abandoni el seu projecte unilateral. “Tindrem la mà estesa, no faltarà diàleg o voluntat d'entesa, però aquesta voluntat ha de ser recíproca, i basar-se en el respecte a la Constitució i les lleis”, ha apuntat.

Referent a això a les lleis ha tornat a apel·lar per justificar el recurs del seu govern contra la llei catalana antidesnonaments, que va causar un fort rebuig de la majoria d'institucions a Catalunya. Rajoy ha argumentat que al seu entendre aquesta llei creuava competències centrals i que el respecte a aquest repartiment competencial és “la clau de la convivència”. A més, ha assegurat que la modificació de la Constitució “no és una línia vermella” per al seu govern, sinó que és un tema que està disposat a tractar en la negociació d'investidura. No obstant, Rajoy ha reclamat “claredat” a la resta de partits a explicar què es vol reformar.

Etiquetas
stats