Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El jutge atribueix a Marta Ferrusola el control del patrimoni dels Pujol a Andorra

Jordi Pujol i Marta Ferrusola

elDiario.es Catalunya

Marta Ferrusola, esposa de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, va controlar la gestió de la fortuna familiar oculta en diversos comptes bancaris a Andorra. Així ho exposa el jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga tota la família, a la interlocutòria en que va ordenar els escorcolls d'aquest dimecres als domicilis i despatxos de Jordi Pujol i Jordi Pujol Ferrusola.

De la Mata arriba a aquesta conclusió sobre la matriarca després d'estudiar els documents aportats per la Fiscalia entre els quals destaca una “menció manuscrita” d'un full de sol·licitud d'operacions en compte que fa poder “atribuir” a l'esposa de l'expresident la “disposició dels fons de la família”. Almenys, “fins a la data en que es va procedir per tots i cada un d'ells a l'obertura de comptes, el coneixement es va tenir a través de la informació remesa per autoritats andorranes”, explica la interlocutòria.

La versió de la família sempre ha estat que els diners andorrans procedeixen d'una deixa de l'avi Florenci. Una tesi que no compren ni De la Mata ni la Fiscalia, que sospiten que els fons podrien procedir de comissions durant els governs de Pujol. En la interlocutòria, De la Mata torna a remarcar que el matrimoni Pujol Ferrusola “no ha pogut acreditar” l'origen dels diners.

De la Mata posa així el focus sobre el matrimoni en la gestió del patrimoni abans que, a mitjans dels anys 90, el primogènit n'assumís les regnes. Jordi Pujol Ferrusola ha passat la seva segona nit a la presó per haver amagat, suposadament, 30 milions d'euros amb la investigació en marxa. Una de les vies hauria estat la societat panamenya Kopeland Foundation, que compartia amb la seva mare, i a la qual va transferir fons d'Andorra que van acabar a Mèxic.

Ferrusola també hauria percebut el compte a la banca Reig (després Andbank), que inicialment es va obrir l'any 2000 a nom de Jordi Pujol Ferrusola, Júnior, amb l'ingrés de 307 milions de pessetes, segons la informació remesa per aquesta entitat bancària.

En aquesta mateixa documentació del banc andorrà s'inclou, a més, tots els moviments que van concloure al desembre de 2010 deixant el saldo a zero i un dels documents més rellevants del cas: una carta signada per Júnior on s'explica que ell no és l'amo dels fons que s'ingressen, sinó el seu pare, el que situaria a l'expresident costat de Ferrusola com a gestor de la fortuna.

Posteriorment, l'expresident va rubricar el 2001 un altre paper on va afirmar ser el propietari d'aquests diners i declara a Ferrusola hereva d'aquest dipòsit en cas de defunció. La versió de la família sobre aquests documents és que van ser una estratagema per impedir que Mercè Gironès (l'esposa de Júnior) pogués reclamar els diners d'aquest compte al seu marit quan es van divorciar.

Així mateix, De la Mata insisteix que hi ha “determinats elements bàsics” que li permeten deduir l'existència de “patrons de comportament, pautes d'actuació, instruments i eines emprades per generar, ocultar i blanquejar actius”, així com els “elements organitzacionals subjectius , objectius i de l'acció empleats per gestionar tota l'estructura econòmica”.

D'altra banda, el jutge ha autoritzat l'accés a “la memòria física o virtual” del telèfon mòbil de Jordi Pujol Ferrusola per procedir a la seva anàlisi i buscar proves d'ocultació i blanqueig dels diners de la fortuna familiar des que va començar a ser investigat.

Etiquetas
stats