Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Marta Rovira denúncia davant la jutgessa del cas Forcadell una “persecució” del Constitucional a l'independentisme

Marta Rovira amb Carme Forcadell en una imatge d'arxiu

Oriol Solé Altimira

El cas Forcadell ha entrat en una fase letàrgica a l'espera que la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret decideixi si deixa a un pas del judici la presidenta del Parlament. Això no passarà fins que acabin de declarar tots els testimonis, majoritàriament polítics professionals que estan d'acord en els fets però, segons vinguin proposats per la Fiscalia o les defenses, discrepen sobre la seva interpretació jurídica.

Aquest dilluns el torn ha estat per la portaveu de JxSí al Parlament, Marta Rovira, que ha defensat que l'autorització de votacions simbòliques sobre el referèndum i el procés constituent per part dels imputats entra dins de les funcions habituals de la Mesa del Parlament i està emparada per la inviolabilitat parlamentària, per la qual cosa no mereix càstig penal.

En aquest sentit, Rovira ha denunciat davant la magistrada la “persecució” que, al seu parer, pateix l'independentisme per part del Tribunal Constitucional, el que ha provocat una picabaralla dialèctica entre la magistrada i la dirigent d'ERC, segons han informat fonts jurídiques. La declaració de Rovira ha durat gairebé una hora sense més sobresalts.

Al contrari que Rovira i en línia amb la Fiscalia, els representants de Ciutadans, PSC i PP que ja han acudit a testificar al TSJC creuen que Forcadell i els altres membres de la Mesa imputats per desobediència i prevaricació –Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet de JxSí i Joan Josep Nuet de CSQP– no van fer cas ni al Constitucional ni al reglament de la Cambra, extrem que neguen les defenses.

Rovira s'ha queixat davant la jutgessa de la situació “inèdita” que el TC sotmet a la cambra catalana al dictar resolucions preventives i advertint del que poden i no poden fer els diputats, ha indicat, cosa que provoca que els diputats independentistes se sentin “perseguits i coaccionats” pel Constitucional i que suposa una “ingerència” en la separació de poders.

La magistrada ha respost preguntant a Rovira si creia que el reglament del Parlament està per sobre de les resolucions del TC, al què Rovira ha contestat apel·lant als drets fonamentals, a la doctrina internacional i al dret a l'autodeterminació dels pobles. “Serà la doctrina internacional qui decidirà si Catalunya ha exercit correctament o no el dret a l'autodeterminació”, ha aprofundit Rovira a la sortida del TSJC en declaracions a la premsa.

I ara, Turull i els expresidents del Parlament

Si algú creia que la desfilada de polítics actuant com a testimonis davant del TSJC s'acabaria aviat estava equivocat. La defensa de Lluís Corominas i Ramona Barrufet, ambdós del PDECat, ha demanat al TSJC que citi com a testimonis al nou conseller de Presidència i expresident del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, i als tres últims expresidents del Parlament: Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol.

La defensa vol que Turull testifiqui per ser l'impulsor de les propostes de resolució sobre el referèndum independentista que van motivar la querella de la Fiscalia sobre Forcadell, mentre que amb la presència dels expresidents es busca respondre els antecedents de la Mesa en el control i tramitació de resolucions parlamentàries que la Fiscalia inclou en la seva acusació.

Sobre aquest últim punt, Rovira ha recordat aquest que, abans de dur-les al ple, les conclusions sobre el procés constituent ja estaven aprovades per la comissió d'estudi que les va debatre, i, que igual que en altres conclusions d'estudi com la de la bales de goma, el seu debat i votació al ple de la Cambra va ser “un acte de solemnitat política”.

D'altra banda, no es descarta que Corominas –que aquest dilluns, després del pas de Turull al Govern, ha estat nomenat president del grup d'JxSí i ha estat substituït a la Mesa pel neoconvergent Lluís Guinó–- demani de nou a Alegret acudir a declarar com a imputat després de la seva breu compareixença del passat mes de juny. Hi ha cas Forcadell per estona.

Etiquetas
stats