Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Otegi sobre l'atemptat d'Hipercor: “Faig meu el dolor de les víctimes, mai hauria d'haver passat”

Otegi durant l'acte a Sant Andreu

Arturo Puente

Otegi ha recordat aquest dimecres les víctimes de l'atemptat d'Hipercor al barri barceloní de Sant Andreu, on va ocórrer la massacre fa 29 anys. “Faig meu el dolor de les víctimes, mai hauria d'haver passat”, ha assegurat Otegi sobre l'atemptat en el qual ETA va assassinar 21 persones i en va ferir 45 al juny de 1987. Davant d'un miler de persones que li han donat la benvinguda després de la seva sortida de la presó, Otegi ha pronunciat un discurs en què ha explicat que “no defuig la responsabilitat de l'esquerra abertzale en el dolor generat”.

El líder independentista basc es troba aquests dies a Catalunya, on s'ha entrevistat amb diferents personalitats polítiques i amb els grups i la presidenta del Parlament. En l'acte al barri de Sant Andreu, organitzat pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN), Otegi ha assegurat sentir admiració pel procés sobiranista català, del qual ha considerat que ser “l'avantguarda” de les lluites de les nacions sense Estat. “Catalunya està demostrant que en el si d'aquesta Europa és possible articular majories per a la recuperació de la sobirania”, ha valorat.

En l'acte han estat presents diferents polítics de l'esquerra sobiranista, com els exdiputat i diputada de la CUP, David Fernàndez i Gabriela Serra, el candidat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, o el tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Asens. El de Barcelona en Comú, que ha intervingut a l'acte, ha justificat la seva presència opinant que “això no va d'independentistes o no independentistes, sinó de demòcrates”.

Entre les seves referències a les víctimes, Otegi ha assegurat que considera que “es parla molt de les víctimes, però es parla poc amb elles”, i ha anunciat que l'esquerra abertzale durà a terme un procés que permeti obrir el diàleg amb elles, “des de la responsabilitat i la humanitat”.

Durant el seu discurs, Otegi ha subratllat un missatge que s'ha repetit en diferents actes del seu viatge a Barcelona i amb el qual s'ha dirigit a Podemos, sense anomenar-los directament. “Si hi ha la mínima possibilitat de democratitzar l'Estat espanyol, tot i que nosaltres pensem que no, aquí estarem”, ha garantit el polític basc. “Però demanem reciprocitat”, ha afegit, “Si es demostra que aquesta democratització és impossible, els demanem que se sumin als processos constituents que són possibles i s'estan donant en les nacions”.

Sobre la “recuperació de la sobirania” que, ha assegurat, s'està donant a Catalunya, Otegi ha valorat que és necessària també per a Euskal Herria “com a instrument per dur a terme el rescat social i rescat nacional”. Des d'aquesta perspectiva, el abertzale considera que “els bascos tenim necessitat de posar en marxa el nostre propi procés, que tindrà diferències, però també moltes similituds” respecte al procés català.

Etiquetas
stats