Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

PDECat i ERC defensen que els Mossos detinguin independentistes si l'Audiència Nacional ho reclama

Pascal a la CUP: "Trencant fotos del Rei no ampliarem la base social de l'independentisme"

Arturo Puente

“El conseller Jordi Jané i els Mossos han fet la seva feina”. Aquest ha estat el contundent missatge traslladat per Marta Pascal, portaveu del Partit Demòcrata (PDECat), sobre la detenció que aquest dilluns han efectuat els mossos per ordre de l'Audiència Nacional a tres de les cinc persones que havien plantat al jutge després de ser requerides a declarar per haver cremat fotos del rei, Felipe VI.

Pascal ha defensat les detencions i ha recordat que els mossos actuen com a policia judicial, en aquest cas a les ordres de l'Audiència Nacional, perquè “estem en un estat de dret”. “El Govern ni vol, ni pot, ni ha de posar-se amb una decisió com aquesta, que és una decisió judicial”, ha assegurat en roda de premsa, després de reclamar que “no es posi al mateix sac el treball que fan els mossos, que són funcionaris, i el procés polític que està avançant en aquest país”.

Més temperat ha estat el missatge des d'ERC, que no obstant això ha fet una defensa similar de les actuacions de la policia catalana. El portaveu Sergi Sabrià ha lamentat les detencions per ser “absolutament desproporcionades”, però ha defensat el paper dels mossos, demanant també que no es carregui contra ells.

Com el PDECat, ERC considera que la policia autonòmica no pot desatendre el seu paper com a policia judicial per motivacions polítiques; Sabrià s'ha mostrat satisfet que així sigui perquè suposa “una part de la sobirania”. Malgrat això, els republicans han garantit a la CUP que a la república que ells volen no hi haurà lloc per a aquest tipus de detencions, que consideren un atemptat contra la llibertat d'expressió.

Les detencions, de moment de tres dels cinc investigats, han generat un profund malestar a la CUP, que aquest dilluns ha comparegut assegurant que “ningú aturarà el referèndum, ni l'Audiència Nacional ni el departament d'Interior”. A més, els diputats cupaires han trencat fotos del rei per denunciar les detencions. Davant d'això, Pascal ha criticat els anticapitalistes assegurant que la forma d'eixamplar la base social independentista no és “trencar fotos i cremar banderes”.

Per a la portaveu de l'antiga Convergència, l'estratègia de la CUP amb les anomenades “microruptures” és equivocada perquè un nou Estat es pot fer “de la llei a la llei”. Segons ha considerat, la forma d'ampliar el suport a l'independentisme és “sortir a convèncer, i donar arguments de per què aquest país vol un Estat per a millorar la vida dels ciutadans”. Per la seva banda, Sabrià s'ha mostrat confiat que, malgrat les crítiques rebudes, les detencions no suposaran un obstacle en les negociacions que la CUP manté amb els dos partits sobre els pressupostos del 2017.

Per a la CUP la detenció aquest dilluns de les tres persones vinculades a la seva organització és un nou capítol de falta de compromís independentista de la Conselleria d'Interior que dirigeix Jordi Jané, de qui han demanat la dimissió. Com ja van fer amb la detenció soferta al novembre per l'alcaldessa de Berga, Montse venturós, els diputats de l'esquerra independentista han carregat contra Jané i han reclamat “més valentia”. Des de l'organització s'han convocat manifestacions davant diversos ajuntaments per a aquest dilluns a les 20 hores.

stats