Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament costa 7 euros l'any a cada català, gairebé 3 menys que la mitjana espanyola

Exteriors de l'edifici del Parlament de Catalunya, a Barcelona

Arturo Puente

El Parlament de Catalunya costa a cada català 6,9 euros a l'any, 2,8 euros menys del que li costa a cada espanyol mantenir la seva Cambra autonòmica. Aquestes són les dades que es desprenen d'un informe elaborat per Convivència Cívica Catalana que mesura el cost dels parlaments de les comunitats, elaborat a partir dels pressupostos de 2015. En total, aquestes disset cambres van costar 328,6 milions d'euros l'últim exercici, mentre que el cost de les Corts Generals -Congrés i Senat- va ascendir a 136,1 milions.

Pel que fa al cost total, la Cambra catalana se situa en primera posició, amb un cost de 51,9 milions, mentre que la més barata és la de La Rioja, que en va costar 4,6. No obstant això, si s'avalua el cost per població l'escala varia de forma important, quedant el de La Rioja com el tercer parlament que més costa als seus habitants mentre que el català baixa fins al 11 lloc més car.

Per habitant, el parlament més car és el navarrès, que costa als seus habitants 19,9 euros anuals, seguit del basc, que frega els 15 euros per ciutadà. Per contra, el més barat per als seus habitants és el de Castella-La Manxa, que només costa als castellanomanxecs 3,5 euros. A la part alta d'aquesta taula se situen comunitats com Euskadi, Aragó, Extremadura o Astúries, mentre que entre els més econòmics hi ha la Comunitat de Madrid, Andalusia o el País Valencià.

Pel que fa al Parlament català, és la càmera que més aportacions fa als seus grups, ascendint aquestes als 15,7 milions d'euros anuals. Però, de nou, si es calcula és cost per habitant d'aquestes aportacions, la Cambra catalana queda per sota de la Rioja, la navarresa, la càntabra, l'asturiana i l'aragonesa, amb 2,1 euros pagat per cada català destinat a aportacions als grups. A la part baixa de la taula torna a estar Castella-la Manxa, que només reclama a cadascun dels seus ciutadans 0,6 euros anuals per pagar aportacions als grups.

La partida en què el Parlament més estalvia és la de personal. La cambra catalana és la cinquena que menys esforç exigeix a cada habitant per mantenir el personal, 3,4 euros l'any. Mentrestant, la mitjana del cost del personal dels parlaments autonòmics és de 5,5, sent de nou els navarresos els que més han de gratar-se la butxaca, 10,3 euros cadascun.

Segons aquestes dades, les cambres autonòmiques resulten bastant més cares a cada ciutadà que les dues de les Corts Generals espanyoles, Congrés i Senat. El conjunt de parlaments autonòmics costen a cada espanyol 9,7 euros, mentre que les Corts queden en 1,9 euros per habitant.

Etiquetas
stats