Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Puigdemont tempteja tornar a ser candidat si no aconsegueix culminar el procés aquesta legislatura

Puigdemont s'obre a presentar-se com candidat si el procés no ha acabat

Arturo Puente

A punt de culminar el primer quart d'una legislatura centrada en la “desconnexió” i amb una durada prevista de 18 mesos, el president Carles Puigdemont ha admès aquest dijous per primera vegada la possibilitat de tornar a presentar-se a les eleccions com a presidenciable. Això podria passar, segons ha explicat en una entrevista amb la cadena lleidatana UA1 Ràdio, si no és capaç de deixar Catalunya a la vora de la desconnexió durant la present legislatura. “Jo em presentaré només si aquest treball que tinc encarregat no s'ha acabat”, ha assegurat.

Puigdemont reconeix així no només que podria ser el candidat a la presidència en unes noves eleccions, sinó també que podria no complir la promesa manifestada quan va assumir el càrrec de culminar el procés independentista abans de tornar a convocar eleccions. Malgrat admetre aquesta possibilitat, el president la veu remota. “Si acabo convocant eleccions constituents és que hem fet tota la feina, i per tant que el meu treball s'acaba aquí”, ha considerat, “i jo estic convençut que s'acabarà aquí perquè farem les coses que hem de fer”.

Les rebaixes en el discurs independentista del Govern són constants des de la primera setmana de prendre possessió, quan van admetre que no seria aquesta legislatura quan es produiria la declaració d'independència efectiva. Segons van admetre llavors tant el president com el mateix Artur Mas, això no seria possible sense tornar a passar per unes eleccions en les que obtinguessin també una majoria en vots, però Puigdemont es va comprometre a deixar-ho “tot preparat” per poder efectuar la desconnexió. Ara s'obre per primera vegada al fet que això no sigui així.

JxSí ha posat en el seu punt de mira completar les anomenades “estructures d'Estat” durant aquesta legislatura, però l'actuació executiva del Govern, almenys en aquests primers quatre mesos, no s'ha sortit ni un mil·límetre del que li permet el marc legislatiu espanyol. Les estructures d'Estat es limiten així a desplegar el màxim les competències catalanes i a lluitar pel marge d'autogovern als tribunals, amb recursos al Constitucional cada vegada que ha paralitzat lleis catalanes recorregudes per l'Executiu central.

La possibilitat que Carles Puigdemont opti a la reelecció buidaria a més un dels debats més apassionats que s'estan donant a Convergència en el marc del seu procés de refundació. L'expresident Mas mai ha aclarit si té intenció de tornar a ser candidat, però l'aposta del seu partit per separar entre càrrecs electes i càrrecs de direcció del partit obliga Mas a optar entre ser el president de Convergència -o del partit que aquesta impulsi - o el candidat a la presidència de la Generalitat.

stats