Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Rajoy sobre Catalunya: “el nostre objectiu és seguir junts i que es compleixin les lleis”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest diumenge al congrés regional del PP a Catalunya

Blanca Blay

Poques sorpreses en l'estratègia política del PP a Catalunya. “Defensem la unitat d'Espanya, la sobirania nacional de tots els espanyols i l'Estat de dret”, ha llançat el president del Govern Mariano Rajoy davant la plana major del PP català a la cloenda de la XIV congrés regional que el partit ha celebrat aquest cap de setmana a L'Hospitalet de Llobregat.

Segons ha expressat el president, els objectius del seu partit respecte a Catalunya són “seguir junts i que es compleixin les lleis”. Si bé ha parlat de diàleg el president ha deixat clar que “llei i democràcia són inseparables”. “No poden saltar-se la llei a la torera i negar-se a complir sentències dels tribunals. Si tots ho fessin, ¿en quin tipus de país viuríem?”, ha retret el president el Govern de Junts pel Sí.

També ha esmentat com a objectiu que les institucions estiguin al servei “de tots els catalans” i treballar per recuperar la cohesió interna “que el separatisme va destruir”. A més s'ha referit, en una al·lusió indirecta a la CUP, a “aconseguir una nova concòrdia que allunyi els extremismes més antidemocràtics.”

'Operació diàleg' en plena tensió institucional

Les declaracions del president del govern espanyol es produeixen en plena tensió institucional després de la inhabilitació pel 9-N de l'expresident Artur Mas; del líder del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, i de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, i quatre dies després que JxSí i la CUP aprovessin al Parlament els pressupostos 2017 que preveuen finançar el referèndum.

“Estem disposats a dialogar, i ho estem fent. El que no hem acceptat ni farem és sortejar la llei”, ha dit en relació a un hipotètic referèndum sobre la independència de Catalunya.

Per contra, hi ha altres temes sobre els quals Rajoy ha valorat necessari el diàleg. Entre aquests ha esmentat les infraestructures, la financiacion autonòmica o l'atenció a la dependència. Precisament dimarts que ve està previst que Rajoy anunciï a Barcelona un paquet d'inversions en infraestructures.

El PP com “força política central” a Catalunya

El congrés celebrat aquest cap de setmana a l'Hospitalet es produeix, en paraules de Rajoy, en un moment important per a Catalunya. En aquest context ha assegurat que el PP aspira i treballarà per a això “a ser una força política central” a Catalunya.

Qui tindrà un paper important en aquest sentit és l'exalcalde de Badalona Xavier García Albiol, elegit des d'ahir com a president del PP català, després de prendre el relleu a Alicia Sánchez Camacho.

“És home valent, una persona fidel a les seves idees en tota mena de circumstàncies”, ha dit Rajoy sobre Albiol. Per la seva banda, aquest ha assegurat que mentre governi el PP “ningú separarà Catalunya de la resta d'Espanya”. Albiol, que exercia ja de facto com a líder regional, ha afirmat que treballarà “per als oblidats de la Generalitat” i ha exhibit la seva experiència municipal per saber veure “els problemes que de veritat interessen als ciutadans”.

Albiol tampoc ha desaprofitat l'ocasió per llançar un guant a Ciutadans i als socialistes: “És més el que ens uneix pel gran desafiament que el que ens separa”, ha dit el president del PP català.

Etiquetas
stats