Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rajoy viatjarà a Catalunya per explicar “millor que fins ara” els seus arguments

Mariano Rajoy a la cimera del G-20 a Brisbane (Austràlia). \ Efe

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha avançat aquest diumenge que demà contestarà a la carta que Artur Mas li va enviar després del 9-N i que anirà pròximament a Catalunya per defensar tot allò en què creu i explicar “millor que fins ara” les seves raons i arguments.

Rajoy s'ha referit a la situació de Catalunya en la conferència de premsa que ha ofert al final de la cimera del G-20, que s'ha celebrat a la ciutat australiana de Brisbane i en què ha reiterat el seu total respecte a l'autonomia de la Fiscalia davant les decisions que pugui adoptar en relació amb Mas.

El cap de l'Executiu ha explicat que encara no ha decidit quan viatjarà a Catalunya, però ha emmarcat aquest futur desplaçament dins de la normalitat perquè ha estat una de les zones d'Espanya a les que més ha viatjat des que és president del Govern. La seva intenció no és posar en marxa una campanya informativa especial, però ha assumit que “lògicament” haurà d'explicar “millor que fins ara” les seves raons i arguments.

El que pensa fer, segons ha exposat, és parlar als catalans de la situació econòmica i de la generació d'ocupació i intentar explicar-los que ara hi ha una gran possibilitat per superar uns anys de crisi i consolidar totes les polítiques en marxa. “Els hi parlaré de tots els temes que preocupen al conjunt dels ciutadans de Catalunya, dels seus comptes públics, del Fons de Liquiditat Autonòmica i de l'ajuda que el conjunt de l'Estat ha proporcionat a Catalunya i altres comunitats a les que la crisi va colpejar amb més duresa”, ha afegit.

Ha avançat també que explicarà que ell no vol, en contra dels que altres semblen desitjar, que hagin de triar entre ser catalans o espanyols perquè “tot aporta” i “sent catalans, espanyols i europeus, són al G-20”.

“El món d'avui no és un món en el que convingui a ningú estar aïllat”, ha precisat el president del Govern, que també té intenció d'insistir en el missatge que a Catalunya li ha anat bé quan ha hagut dirigents que han buscat l'acord i el pacte. Segons la seva opinió, anar en contra d'aquesta dinàmica i buscar la divisió i l'enfrontament no condueix a res.

“Jo anrié a Catalunya a parlar als catalans, a defensar els seus interessos, que són molt més importants que els interessos d'algunes persones per purs prejudicis ideològics”, ha afegit abans de resumir les seves intencions: “Aniré a Catalunya a defensar allò en què crec”.

Rajoy ha reiterat que el Govern respecta l'autonomia de la Fiscalia General de l'Estat i ha garantit que no hi ha hagut cap pressió per part de l'Executiu. “No sé si per altres persones i amb quina intenció ha pogut haver pressions”, ha precisat.

El Govern “va fer el que havia de fer”

Davant la pregunta de si, amb independència de l'actuació de la Fiscalia, ell creu que Mas ha comès un delicte, ha subratllat que no és jutge ni fiscal i no és propi del president del Govern qualificar les conductes. Una actitud de “tranquil·litat” que ha posat en valor “en un país en el qual tot el món s'erigeix en jutge o fiscal”.

Rajoy ha tornat a mostrar-se convençut que, davant el 9-N, el Govern “va fer el que havia de fer” perquè va defensar la legalitat acudint en dues ocasions al Tribunal Constitucional i actuant “de manera proporcionada, amb moderació, sensatesa i equilibri”.

Després de reiterar que la consulta de diumenge passat a Catalunya no té cap efecte, ha considerat que l'ideal seria que, després de molts mesos dedicant-se a aquest assumpte, la Generalitat intentés millorar l'economia del seu territori.

Davant la resposta que donarà demà a la carta de Mas, una vegada que torni del seu viatge a Austràlia, ha comentat que la seva posició sempre ha estat la mateixa, que no es celebrarà cap referèndum il·legal i que no es dialogarà sobre la sobirania nacional.

Però a partir d'aquí ha dit que té l'obligació d'atendre els temes que li planteja qualsevol president autonòmic i intentar resoldre'ls. I, si no pot fer-ho per recursos pressupostaris o qualsevol altra raó, ha assumit que té l'obligació d'explicar-ho.

Rajoy respon Podem

El president del Govern ha sortit avui en defensa de la Transició davant dels que, en referència a les paraules del líder d'Podem, pretenen liquidar-la “per desconeixement”.

“Ha portat democràcia, llibertat, drets humans, un règim de descentralització política acordat entre tots i ens ha permès ingressar a Europa, ens ha inserit al món i, amb la Constitució, hem viscut la major etapa de progrés i benestar de la història d'Espanya ”, ha defensat davant de la voluntat expressada ahir pel recentment estrenat secretari general, Pablo Iglesias, d '“ ' obrir el cadenat ”de la Constitució.

“Si algú vol liquidar això i tirar per la borda, suposo que serà per desconeixement, però no té cap sentit, perquè aquí hi ha la democràcia, la llibertat i la garantia dels nostres valors i principis individuals com a persones”, ha comentat.

Etiquetas
stats