Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rubalcaba revela que el 2006 va oferir al PP un pacte per a Catalunya

Rubalcaba urgeix a Rajoy a segellar un gran pacte de confiança.

EFE

Sitges —

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha revelat aquest divendres que ell mateix va oferir al PP un pacte sobre Catalunya després que el Govern de José Luís Rodríguez Zapatero pactés l'Estatut amb CiU el 2006, però que els populars el van rebutjar per raons tàctiques de oposició.

Durant un col·loqui en el marc de la reunió del Cercle d'Economia en què es tractava la qüestió de Catalunya, Rubalcaba ha dit que es disposava a revelar alguna cosa “que fins ara no ho havia explicat” i que, ha precisat, coneixia de primera mà en haver estat ell qui va formular aquest pacte.

“Ho vam intentar en un moment políticament oportú, després que es produís l'acord amb CiU”, ha dit el polític socialista, que ha explicat: “el de l'altre costat -sense especificar la persona- em va dir: 'no podem, l'economia va com un tir, el tema d'ETA l'esteu tancant i si a sobre us donem un pacte territorial, quina oposició fem? '”

“Crec que avui el PP sap que es va equivocar i aquesta campanya que va fer contra Catalunya va ser un error”, ha subratllat Pérez Rubalcaba, que ha afegit que “avui les coses han canviat i estic disposat a creure que tots seríem més proclius a un acord”.

“Sé que el PP té por a obrir el debat territorial, però cal fer-ho. Cal obrir la Constitució i crec que s'acabarà fent”, ha dit el secretari general del PSOE.

Obrir la Constitució per trobar un encaix a Catalunya

El secretari general del PSOE ha donat suport a la tesi del Cercle d'Economia en relació a “obrir” la Constitució per buscar l'encaix tant d'una Catalunya, que diu sentir-se incòmoda a Espanya, com de qui defensen una major recentralització. Rubalcaba ha reconegut el “distanciament progressiu” en tots els àmbits que s'està produint entre Catalunya i la resta d'Espanya, una situació que es produeix alhora que sorgeixen tensions d'una naturalesa ben diferent, que defensen una política recentralitzadora.

El líder del PSOE ha opinat que cal resoldre aquestes dues tensions que ha “exacerbat” la crisi i ha apuntat que la reforma de la Constitució és la solució. “El que el PSOE diu a Catalunya és que estem disposats a fer un esforç per obrir la Constitució per resoldre els dos problemes: el d'una Catalunya que se sent incòmoda a Espanya i el de qui creu que l'Estat autonòmic no és la solució” , ha dit.

En la seva opinió, el que cal fer és “completar” el que Espanya va fer fa 35 anys “una mica a mitges” pel context històric. “Cal completar i fer el que toca i buscar elements federals que ens permetin adequar el nostre sistema territorial a la realitat que viu el país i sortir al pas de les tensions”, ha dit.

Rubalcaba ha convidat al president del Govern, Mariano Rajoy, a sumar-se a aquesta reforma constitucional que també reclama el Cercle d'Economia, ja que-afirma-el problema hi és i si no s'aborda “anirà a pitjor”.



Etiquetas
stats