Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Syriza, IU i ICV signen la Declaració de Barcelona per acabar amb l'austeritat a Europa

I Fòrum Sud Europa apel·la als governs socialistes per donar l'empenta al canvi

Arturo Puente

Barcelona —

El I Fòrum del Sud d'Europa s'ha tancat aquest dissabte amb la signatura de la Declaració de Barcelona, un document que pretendre combatre “l'estratègia neoliberal” d'austeritat imposada als països del sud d'Europa. Syriza, IU, ICV i altres formacions i forces d'esquerres europees es comprometen a buscar una sortida de la crisi promovent una alternativa col·lectiva sobre les bases de “democràcia, solidaritat, i sostenibilitat social i mediambiental”.

Els representants de l'esquerra alternativa europea s'han donat cita a Barcelona per dissenyar “la revolució del sud”, de la qual pretenen que la Declaració de Barcelona sigui seu full de ruta. Davant la imminència de les eleccions gregues, que esperen que donin la victòria a Alexis Tsipras, les formacions roiges i verdes han presentat un document que rebutja que la crisi sigui una “sèrie d'anomalies dels estats-nació” ni “un conflicte nord-sud”.

La Declaració de Barcelona inclou 10 eixos programàtics, la majoria recollits de propostes anteriors. El Green New Deal és el primer d'ells. Monica Frassoni, coportaveu del grup dels Verds al Parlament Europeu, el defensava així el divendres: “El Green New Deal és important, però no perquè surtin arbrets, que també, sinó perquè som un continent sense petroli, per sort, el que tenim és sol i vent i empresaris i treballadors que poden i volen desenvolupar l'economia verda”.

Una de les peticions centrals de la Declaració de Barcelona és una Conferència Europea sobre Deute. Es tracta d'una de les més assentades reivindicacions de Syriza i, segons afirma el seu president Alexis Tsipras, “cada vegada compta amb més suports” no només provinents d'economistes progressistes i d'esquerres. Aquesta Conferència s'inspira en l'Acord de Londres de 1953 i hauria de servir per a la reestructuració parcial dels terminis i tipus d'interès del deute dels països en problemes, així com per introduir una “clàusula de creixement” i abolir una part d'aquesta deute.

El text aprovat subratlla que “de cap manera” aquesta proposta “compromet” el futur de l'Eurozona. Al contrari, els signants adverteixen que la supervivència de la unió monetària si es veuria afectada per “l'austeritat destructiva” imposada per la majoria conservadora d'Europa.

Una altra de les receptes que Syriza, IU i ICV proposen és que Europa presti diners a interessos baixos per finançar un programa de reconstrucció econòmica i desenvolupament sostenible, cosa que que ajudaria a les economies afectades per la crisi a alliberar-se del “cercle viciós” de la recessió, afirmen. L'esquerra europea també marca entre les seves prioritats acabar amb l'atur, un problema que afecta gairebé 27 milions de persones a la Unió Europea. Per revertir, la medicina que prescriu la Declaració és un pla d'inversions públiques, recolzades pel BCE, i obrir l'aixeta del crèdit cap a les empreses mitjanes i petites, per al que el Banc Central hauria de proveir de crèdits barats a les entitats nacionals.

Etiquetas
stats