Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El TSJC cita a declarar com a investigada Carme Forcadell el 16 de desembre

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell

Oriol Solé Altimira

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell (JxSí), declararà com investigada –antiga imputada– el proper 16 de desembre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'alt tribunal català investiga la presidenta de la Cambra pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació per no impedir una votació sobre el procés independentista, en contra del que va advertir el Constitucional.

A més de Forcadell, el TSJC ha cridat com a testimonis al secretari general de la Mesa del Parlament, al lletrat de la Cambra i a tres membres de la Mesa: el vicepresident segon, Jose María Espejo Saavedra (Ciutadans); el secretari segon, David Pérez (PSC); i el secretari tercer, Joan Josep Nuet (Catalunya Sí Que és Pot).

Forcadell va recórrer la decisió del TSJC d'investigar-la per desobediència al permetre votar el full de ruta sobiranista, al·legant que no es pot prohibir el debat parlamentari perquè “ni existeix ni pot existir un debat d'idees il·legal”. Es referia la presidenta a les conclusions sobre el procés constituent català, el debat del qual no va impedir i pel que està investigada.

Tanmateix, la sala civil i penal de l'alt tribunal català va rebutjar el seu recurs al veure la seva actuació “aparentment arbitrària” al no fer cas al Constitucional, una “peça bàsica” de l'Estat. El tribunal també va remarcar que el procés penal contra Forcadell s'ha iniciat “per una aparença de delicte de desobediència al mandat d'un tribunal, que constitueix una de les peces bàsiques en l'arquitectura de l'Estat de dret de les democràcies avançades”.

El Govern: “No és una sorpresa”

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que no li sorprèn la celeritat amb la qual el Tribunal ha citat a declarar a Carme Forcadell. “No és una sorpresa tenint en compte la bel·ligerància amb la qual es mostra l'Estat contra càrrecs electes”, ha assegurat, informa Arturo Puente. Així mateix, ha recordat que aquest dilluns es va conèixer la inhabilitació del jutge Santiago Vidal i aquest mateix dimarts es preveu que el Congrés aprovi el suplicatori perquè Francesc Homs sigui jutjat pel 9-N.

Malgrat no mostrar sorpresa, Munté ha valorat com a fets “gravíssims en democràcia” que els càrrecs electes vagin davant els tribunals per actuacions qualificades com polítiques. “Forcadell només ha permès que un Parlament democràtic debati”, ha recalcat la portaveu del Govern.

stats