Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

TV3 es nega a pagar 42.000 euros a Sigma Dos pel sondeig fallit del 26J

Sondeig Sigma Dos

elDiario.es Catalunya

La televisió pública catalana, TV3, es nega a pagar a l'empresa Sigma Dos per la fallida enquesta a peu d'urna del 26J. A TV3 li correspondria abonar 42.000 dels 280.000 euros –340.000, sumant-hi l'IVA– que va costar el sondeig encarregat per TVE i la resta de cadenes autonòmiques agrupades sota la federació Forta. No obstant això, la cadena activarà una clàusula del contracte amb Sigma Dos perquè el sondeig no li costi ni un euro a les arques públiques. A Catalunya, l'enquesta només va encertar els set escons que acabaria obtenint el PSC.

En concret, TV3 farà valer una “compensació per desviament” entre l'enquesta i els resultats de l'escrutini real que es va incloure en el contracte amb Sigma Dos, segons ha explicat aquest divendres al Parlament la presidenta del consell de govern de la CCMA, l'ens que agrupa la televisió i la ràdio pública catalanes, Núria Llorach.

Forta i RTVE van pagar 280.800 més IVA (un total de 339.768 euros) a l'empresa per la seva predicció i estimació de resultats electorals. TV3 vol que la compensació econòmica pel desviament dels resultats del sondeig respecte l'escrutini final ascendeixi a la quantitat completa que hauria de pagar per l'enquesta: 42.000 euros.

I és que la desviació entre enquesta i escrutini va ser evident: Sigma Dos només va encertar a Catalunya els resultats del PSC –set escons. Amb la resta de partits es va equivocar: va preveure 14-16 escons per En Comú Podem i 11-12 per ERC. Les dues formacions van mantenir al juny els resultats del 20D: dotze i nou escons, respectivament. El sondeig de TV3 és un els elements clau de la nit electoral per la cadena, la més vista a Catalunya en cada cita amb les urnes.

Sigma Dos també va errar al vaticinar una patacada per Convergència –li va donar 5 escons– que no es va produir (els convergents van mantenir els vuit escons del desembre). Finalment, també es va equivocar en els 4 escons que va donar a Ciutadans –van ser 5-–i en els 4-5 del PP –després l'escrutini va acabar amb 6.

Així mateix, Sigma Dos va estar lluny del resultat real que va sortir de les urnes a nivell estatal. En la seva enquesta a peu d'urna, va atorgar entre 91 i 95 escons a Unidos Podemos, però la coalició d'esquerres va sumar 71 diputats. Al PP li va donar entre 117 i 121 escons, i va obtenir 137 diputats. Pel que fa a Ciutadans, l'enquesta els va deixar en una forquilla entre 26 i 30 parlamentaris i va aconseguir 32. Només va encertar el resultat del PSOE, que va obtenir 85 seients al Congrés i l'enquesta els en va donar entre 81 i 85.

Etiquetas
stats