Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Xavier Domènech: “No es pot parlar de diàleg mentre es detenen càrrecs electes”

Arturo Puente

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha carregat aquest dilluns contra l'anomenada 'Operació Diàleg' entre l'Estat i la Generalitat, posada en marxa per la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría. Davant el suposat canvi d'actitud del govern de Rajoy, Domènech ha considerat en roda de premsa que “no es pot parlar de diàleg mentre es detenen càrrecs electes”, arran de les detencions d'independentistes ordenades per l'Audiència Nacional per cremar fotos del rei.

Per Domènech el primer requisit de l''Operació Diàleg' ha de ser acabar amb la judicialització de la política, que ha descrit en dos àmbits: el “degoteig” de detencions i imputacions de representants i els recursos a la legislació aprovada pel Parlament de Catalunya. Segons el diputat dels comuns, el Govern espanyol està fent “tota una nova legislació ad hoc” per aturar als tribunals les expressions de sobirania.

És per això que des d'En Comú Podem han anunciat que presentaran al Congrés una iniciativa legislativa amb l'objectiu de revertir la reforma del Tribunal Constitucional aprovada pel PP en la legislatura passada i que dota el tribunal de capacitat executiva per fer complir les seves resolucions. “Esperem que el PSOE hi doni suport”, ha assegurat Domènech en roda de premsa, després de recordar que els socialistes van carregar contra la reforma en la legislatura passada.

A més de la proposició de llei, des del grup que comparteixen amb Unidos Podemos el partit reclama l'obertura d'una comissió al Congrés per debatre sobre la “crisi del model territorial” espanyol. Segons ha assegurat el diputat, “diàleg no és que Santamaría tingui un despatx a Barcelona” sinó que “l'Estat reconegui les parts i permeti que tot estigui sobre la taula”.

Sense convocatòria per a la cimera

Sobre la cimera de partits i entitats favorables al dret a decidir, que des del Govern català s'ha convocat per al dia 23 de desembre amb l'objectiu de buscar posicions conjuntes sobre el referèndum d'independència anunciat per a setembre del 2017, Xavier Domènech ha assegurat que, de moment, no han rebut invitació. “No ens han convocat com En Comú Podem, però pel que sabem no han convocat a ningú, ni a l'Ajuntament de Barcelona ni a sindicats, ni a ningú”, ha explicat el diputat.

A falta de conèixer si seran finalment convocats i, si escau, l'ordre del dia de la reunió, Domènech s'ha mostrat prudent abans de decidir si hi assistiran o no. Malgrat això, ha reiterat que la seva disposició és “total” per treballar “amb qui sigui necessari” per aconseguir un referèndum.

El líder dels comuns ha tornat a explicar les seves condicions sobre el referèndum que plantegen, que a parer seu ha de ser “efectiu i reconegut internacionalment”. Segons ha observat, ells ja han explicat en diverses ocasions la seva postura respecte a com ha de ser el referèndum, de manera que ara estan a l'espera que el Govern els plantegi la seva.

Etiquetas
stats