eldiario.es

Menú

El comissari en cap dels Mossos decidirà en persona a cada possible cas de sedició

Josep Lluís Trapero envia un comunicat intern en què ordena a tots els agents del cos que li remetin qualsevol atestat sobre eventuals casos de sedició a Catalunya, perquè sigui ell qui personalment assumeixi "en tots els supòsits i sense excepció" les decisions a adoptar

- PUBLICIDAD -
El comisario jefe de los Mossos decidirá personalmente cada posible caso de sedición

El comissari en cap dels Mossos decidirà personalment cada possible cas de sedició EFE

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha ordenat a tots els agents del cos que li remetin qualsevol atestat sobre eventuals casos de sedició a Catalunya, perquè sigui ell qui personalment assumeixi “en tots els supòsits i sense excepció” les decisions a adoptar.

En un comunicat intern, al qual ha tingut accés Efe, Trapero ha fet arribar als Mossos una sèrie de directrius per “donar seguretat jurídica” al cos. Això ha estat després de rebre un escrit del fiscal en cap de l'Audiència Nacional que els ordena elaborar informes o atestats i que els facin arribar als tribunals en cas que en el procés independentista es produís un delicte de sedició, de rebel·lió contra la Corona i contra les institucions de l'Estat.

"A causa de la complexitat i especificitat que poden comportar les tipologies penals plantejades per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, en tots els supòsits i sense excepció, qualsevol acció que correspongui realitzar al cos dels Mossos d'Esquadra en relació a aquestes casuístiques, haurà de ser elevada per la cadena jeràrquica de comandament, que assumirà les decisions sobre les actuacions que s'hagin d'adoptar en cada cas”, assenyala l'escrit.

"Aquesta cadena jeràrquica s'ha d'elevar necessàriament i en tots els casos fins al comissari en cap", precisa Trapero en el seu escrit.

En el comunicat intern, que ha estat traslladat aquesta tarda a tots els serveis dels Mossos d'Esquadra, Trapero remarca que qualsevol informe o atestat vinculat a aquesta qüestió i que hagi de tenir com a destinatari final l'Audiència Nacional, altres jutjats o la Fiscalia, “haurà de ser enviat, de manera preceptiva i en tots els casos, a la Prefectura de la Policia, que serà l'òrgan únic de transmissió de tota la documentació a les autoritats judicials i / o fiscals”.

“Vull remarcar de manera molt clara la consideració que les eventuals responsabilitats que es puguin derivar de les decisions que es puguin adoptar, i de les accions que es puguin dur a terme en els supòsits indicats, seran assumides exclusivament pels comandaments del cos, i en última instància pel comissari en cap”, remarca Trapero.

D'aquesta manera, el comissari en cap descàrrega de qualsevol responsabilitat als agents dels Mossos d'Esquadra, atenent al principi de jerarquia i al fet que són els comandaments i ell mateix els qui adoptaran “les decisions últimes” i, per tant, els que "assumiran la responsabilitat màxima en el compliment de les obligacions que es puguin derivar d'aquests casos”.

En el seu escrit, Trapero detalla les directrius rebudes pel fiscal en cap de l'Audiència Nacional, en un escrit del passat 5 de novembre en el qual ordenava als Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que davant l'existència o coneixement de qualsevol delicte relacionat amb la sedició, rebel·lió, contra la Corona i contra les Institucions de l'Estat elaborin “de manera urgent" un informe o atestat amb les dades necessàries relacionats "amb la seva execució, autoria, participació i circumstàncies concurrents”.

La directriu de la Fiscalia remesa als Mossos també especifica que l'atestat es remeti amb caràcter urgent al jutjat central d'instrucció de guàrdia de l'Audiència Nacional i al fiscal de guàrdia. A més, estableix que els agents han de practicar de manera "immediata" les diligències necessàries per acreditar els fets delictius i determinar les responsabilitats penals exigibles, així com les que els encarregui l'Audiència Nacional o el fiscal.

Després fer-se pública aquesta resolució del fiscal cap de l'Audiència Nacional, els sindicats van reclamar a la cúpula del cos que els donés instruccions clares, van exigir quedar al marge de disputes polítiques i van garantir que els agents complirien la llei.

Segons han informat a Efe fonts policials, la prefectura dels Mossos d'Esquadra va barrejar des del primer moment la possibilitat d'elaborar un document amb directrius per detallar la comesa dels agents, tot i que van acordar esperar que el Tribunal Constitucional (TC) acordés la suspensió de la resolució independentista aprovada pel Parlament el passat dilluns.

Un cop acordada ahir aquesta suspensió per part del TC, Trapero ha donat avui el pas i ha remès als agents el comunicat intern amb les "directrius i consideracions" per transmetre'ls "seguretat jurídica".

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha