Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

El bloc per la consulta acusa les primeres esquerdes

ERC, CiU, CUP i ICV-EUiA van pactar impulsar el 9N amb "totes les garanties democràtiques"

Arturo Puente

Barcelona —

La decisió del Govern de la Generalitat de paralitzar la campanya institucional i els preparatius per a la consulta del 9-N, acatant el mandat emès pel Tribunal Constitucional el dilluns, ha provocat les primeres esquerdes en el fins ara petri bloc de partits que van acordar celebrar la consulta del 9 de novembre, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. L'Executiu català ha anunciat aquest dimarts la suspensió cautelar de la campanya per “garantir la seguretat jurídica dels empleats públics” de la Generalitat, que podrien ser acusats de desacatament de continuar amb els preparatius de la consulta, a més de la seva intenció de reunir-se amb els partits sobiranistes per consensuar una resposta unitària.

A l'espera d'aquesta reunió, per a la qual podria aprofitar el ple que comença aquest dimecres al Parlament, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet blanc de les seves crítiques als “que prohibeixen votar”, però ha llançat un guant al Govern, al qual ha comminat a obeir “el mandat democràtic dels catalans expressat en les últimes eleccions”. Rovira ha remarcat que per a Esquerra la legitimitat rau en la majoria de ciutadans de Catalunya i ha tret validesa a la decisió del Constitucional perquè considera que en la seva providència es pronuncia contra fets futurs, cosa que en opinió de la diputada “no és legal i no se sosté en dret”.

Més dura es s'ha mostrat la CUP, formació que sempre s'ha mostrat partidària de la desobediència en cas d'una paralització per part de l'Estat, que ha censurat l'actuació del Govern després de la suspensió del TC. “Se'ns va dir que hi hauria una reunió quan això passés, però encara no tenim notícies. Ja s'estan prenent decisions que nosaltres no voldríem que es prenguessin”. El diputat independentista, Quim Arrufat, ha assegurat “no entendre” que s'hagi retirat la campanya institucional i ha opinat que aquesta no és una actitud “d'acord amb els desitjos de la majoria social”.

En el mateix sentit manifestat per la CUP s'ha expressat Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, que ha criticat que “ahir el Tribunal Constitucional va dir una cosa i avui tots correm a fer-li cas”. El cap visible de les entitats promotores de les manifestacions massives de les últimes tres diades ha assegurat que ara és “el moment de demostrar si som o no sobirans”, en referència a la declaració de sobirania aprovada pel Parlament al gener de 2013 i tombada dos mesos després precisament pel Constitucional.

Menys bel·ligerant amb la decisió del Govern s'ha mostrat ICV-EUiA, la quarta formació signant del pacte per la consulta. El secretari general d'Iniciativa, Josep Vendrell, ha assegurat que la mesura és “raonable” per protegir els funcionaris i treballadors públics ja que “qui ha d'assumir responsabilitats són els polítics, no els ciutadans”.

Vendrell no ha volgut avançar la posició del seu partit davant d'una possible resolució desfavorable del TC, limitant-se a assenyalar, en la mateixa línia del Govern, que ara és moment de presentar “tots els recursos que calguin” per aixecar la suspensió. Malgrat això, el secretari general ecosocialista ha deixat clar que Iniciativa sempre ha mantingut que la consulta s'havia de celebrar amb “plenes garanties democràtiques”, i que el Constitucional i el Govern tenen “mecanismes” per impedir aquestes garanties.

Les diferències de criteri entre els partits del bloc sobiranista, Govern i entitats ciutadanes no havien sortit a la llum amb tanta claredat durant els més de 10 que han passat des de la signatura de l'acord, el desembre passat. La CUP va proposar fa dues setmanes una resolució cridant a la desobediència en cas de veto del Constitucional que cap altre partit va recolzar, i tan sols va rebre l'abstenció d'ERC.

Etiquetas
stats