Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Mas defensa la venda de patrimoni com l'única opció per congelar les retallades

Artur Mas defensa la venda de patrimoni com única sortida per evitar retallades.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

No són els pressupostos ideals, ni els que ens agradaria fer. No ens hem begut l’enteniment“. Amb aquestes paraules ha defensat el president de la Generalitat, Artur Mas, els pressupostos per a l’any 2014, que ahir es van presentar al Parlament i que s’aprovaran durant el mes de desembre, gràcies a l’acord a què han arribat els convergents amb els republicans. Mas ha defensat que tenint en compte la situació actual, les limitacions del dèficit que fixa el Govern espanyol i el dèficit fiscal que pateix Catalunya, són els millors pressupostos possibles.

Avui, durant el Ple del Parlament, no era el dia de votar els pressupostos, però tenint en compte que és la decisió més important que pren qualsevol Govern i que es van presentar ahir, gairebé tots els partits han aprofitat el torn de preguntes al president per discutir sobre els comptes. Només el PP i Ciutadans han anat per un altre camí i han preguntat al president sobre la independència i la consulta.

PSC, ICV-EUiA i la CUP s’han mostrat molt crítics amb el text, que congela les retallades a canvi de vendre patrimoni, per valor de2.718 milions d’euros, i d’aplicar noves taxes, que han de permetre ingressar 909 milions més. Algunes d’aquestes taxes i impostos s’apliquen a les rendes altes, però moltes també afecten a les classes populars, com als immigrants que vulguin demanar la renovació dels seus permisos.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha demanat al president que especifiqui quin patrimoni es vol vendre i ha assegurat que no e stracta dels pressupostos més socials, ja que les partides de Sanitat, Educació i Serveis Socials han perdut inversió pública. Mas li ha respost que, pel que fa als percentatges, sí que es tracta dels pressupostos més socials (el 71% de la despesa total va a parar a aquestes tres partides) i, si no ho són en nombres absoluts, és per culpa de la situació actual: “Una situació de la que vostès en tenen alguna responsabilitat”, li ha dit, en referència al Govern de tripartit.

Joan Herrera (ICV-EUiA) li ha retret que les noves taxes afectin a les classes populars i, per exemple, no gravin sobre els pisos buits que hi ha a Catalunya, i ha criticat molt durament la intenció de vendre patrimoni: “Si per alliberar el país ens l’hem de vendre abans, malament anem”, li ha etzibat.

Des de la CUP, David Fernández ha defensat que és possible fer uns pressupostos millor, però cal “voluntat política” i ha posat com a exemple la reducció dels impostos als casinos, mentre la cultura ha de pagar un 21% d’IVA.

Responent a tots ells, Artur Mas els ha reptat ha elaborar uns pressupostos aternatius que “quadrin des de la primera línia a la última”.

Entesa amb ERC

En el torn d’Oriol Junqueras, d’ERC, s’ha pogut veure perfectament que l’acord entre les dues formacions ja està tancat i és sòlid. Junqueras ha aprofitat la seva pregunta per defensar els pressupostos “més justos possibles”. Mas li ha respost fent “una valoració positiva per haver arribat a un acord”.

A canvi d’aquest acord, hi ha el compromís d’anunciar lapregunta i la data del referèndum que el Govern vol celebrar el 2014. L’anunci, segons les previsions, es farà durant el mes de desembre.

Etiquetas
stats