Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La diputada Marina Geli abandona el PSC

La diputada Marina Geli ha estat una de les veus crítiques amb la direcció del PSC. /ENRIC CATALÀ

Arturo Puente

La diputada del PSC Marina Geli deixarà el seu actual partit per centrar-se en la creació d'una nova formació a l'espai de l'esquerra sobiranista, que prentende atraure els crítics socialistes. Geli ha confirmat que ja ha comunicat al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la seva intenció d'anar-se'n en els propers mesos. De moment, la diputada no s'ha plantejat deixar el seu escó al Parlament, a l'espera que s'aclareixi si hi haurà avançament electoral o no.

El nou partit naixerà de la confluència entre Moviment Catalunya, corrent crític del PSC, i Nova Esquerra Catalana, la formació liderada per Ernest Maragall que en les últimes eleccions europees va concórrer amb ERC. Moviment Catalunya, favorable al dret a decidir i que integra dirigents com l'exconsellera Marina Geli, la diputada Montserrat Tura o l'exconseller Antoni Castells, venia aglutinant a diversos càrrecs crítics amb la direcció de Navarro i Iceta, amb la intenció de formar una candidatura per a les eleccions municipals.

La sortida de Geli torna a obrir la crisi entre la direcció del partit i els sectors favorables al dret a decidir que encara romanen al PSC, una guerra que semblava tancada amb l'arribada d'Iceta a la primera secretaria. Si l'anunci de la nova formació convenç els últims sectors crítics, podria comportar l'escissió definitiva de l'ala sobiranista. A l'agost Nova Esquerra Catalana ja es va reunir amb l'altre corrent crític, Avancem, liderada per l'exdiputat socialista Joan Ignasi Elena, per posar els fonaments d'una fusió a la qual també van convidar a Moviment Catalunya.

Geli no vol anar-se'n donant un cop de porta. Al contrari, pretén abandonar la formació de manera ordenada al llarg dels propers mesos. Els impulsors del nou partit catalanista no volen un enfrontament obert amb el PSC, per ser una de les formacions a les que miren com a possibles socis per teixir aliances electorals en el futur. ICV també ha tingut contactes amb els crítics de cara a un pacte electoral per a les eleccions locals en alguns municipis catalans. Fins ara ha estat Esquerra qui millor ha aprofitat la diàspora del socialista, acudint amb NECat a les europees.

Etiquetas
stats