Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

La direcció de Podem Catalunya dona suport a un referèndum no acordat com a “acte de mobilització”

Albano Dante

EFE

Barcelona —

La direcció de Podem es decanta per donar suport a un referèndum sense acord amb l'Estat però entès com un “acte de mobilització popular”, encara que no sigui vinculant, posicionament que el seu líder, Albano Dante Fachin, farà arribar a les bases de la formació morada mitjançant un vídeo.

Podem ha proposat a les seves bases tres escenaris per debatre i fixar la seva posició davant l'eventual convocatòria d'un referèndum unilateral: el rebuig a un referèndum sense acord amb l'Estat, participar en la convocatòria però entès com un “acte de mobilització popular” tot i que no sigui vinculant i, finalment, reconèixer el referèndum unilateral com a vinculant i “vàlid” en “tota regla” si compta amb una participació massiva.

El líder de la formació morada, Albano Dante Fachin, farà arribar un vídeo als cercles del partit per animar les bases a participar en els debats, que conclouran el proper 9 de juny, i en el que la direcció de Podem es decanta per donar suport al segon dels tres escenaris proposats.

D'acord amb aquest supòsit, si el Govern de la Generalitat convoca un referèndum sense acord amb l'Estat ni reconeixement internacional, Podem “participarà d'aquesta convocatòria entesa com un acte de mobilització cívica, popular i d'empoderament social”, el que Fachin va admetre, en roda de premsa dilluns passat, seria la repetició del 9-N de 2014.

En el missatge del vídeo de Fachin a les bases, la direcció de Podem deixa clar que per aquest partit un referèndum unilateral és “una cosa que no existeix”, perquè els referèndums signifiquen, “justament”, que “dues parts es posen d'acord per dirimir una diferència ”.

“Però aquest no és el cas i, per això, no creiem que pugui existir alguna cosa que es pugui anomenar referèndum si és unilateral. I, per això, nosaltres seguirem treballant per fer realitat un referèndum amb les màximes garanties i que solucioni d'una vegada la situació de bloqueig que vivim ”, assenyala Fachin.

No obstant, la direcció sosté que, davant la impossibilitat d'un referèndum acordat i davant la possibilitat que el Govern ho convoqui, Podem “no pot romandre indiferent” a aquest escenari, encara que no es tracti del referèndum “pel que nosaltres treballem” .

Així, i després de constatar que Podem no és una formació independentista, la direcció recalca que davant una possible convocatòria sense acord i “encara que no estiguem davant el referèndum que necessita Catalunya”, tot i així “hem sumar-nos a la mobilització ciutadana per reclamar aquest dret” .

“Davant d'una mobilització el 80% de la ciutadania, el PP no podrà seguir donant l'esquena a la gent de Catalunya”, esgrimeix la direcció morada en el seu missatge a les bases, que recorda a més que segons els sondejos al voltant del 80% dels catalans és partidari de la celebració d'un referèndum per decidir el seu futur polític.

Etiquetas
stats