Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“La pregunta que proposa la direcció de Podem és enganyosa i poc transparent”

Laura Pérez, regidora de Podem a l'Ajuntament de Barcelona

Arturo Puente

Des d'aquest dijous a les 10 del matí els inscrits a Podem, la marca catalana de Podemos, estan cridats a participar en una votació clau sobre el futur del nou partit d'Ada Colau. La resposta de les bases morades a la pregunta “Creus que aquestes condicions són imprescindibles per a la participació de Podem en l'assemblea fundacional del nou partit amb ICV, BEC i EUiA?” serà capital, ja que decidirà la participació de Podem en el procés de confluència.

Laura Pérez Castaño, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI a l'ajuntament de Barcelona per Podem, es mostra disgustada per com està portant la direcció del seu partit el procés de confluència i considera la pregunta una proposta “enganyosa i poc transparent”. Per a ella, que Podem no formés part de la confluència seria “un enorme error estratègic”. “Perdem totes, no només el nou subjecte català, perdem com Podem i perd la ciutadania”, considera Pérez.

Podem està en ple procés de confluència, una cosa que a Barcelona o a les eleccions generals ja ha passat, però de forma puntual, només per a eleccions concretes. Era necessari anar més enllà i fer una confluència permanent en un partit propi?

Calia un espai ampli, d'esquerres, de gent de diversos espais, feminista... Ara mateix, en la realitat catalana que tenim, que és complexa i necessita alternatives, que està tan enrocada en el procés català, calia una alternativa pel referèndum i des de la gent de sota. I calia sobretot que desbordéssim els espais d'una suma de forces. Aquesta és l'oportunitat que tenim ara, formar una força sòlida d'alternativa a Convergència i a la situació catalana.

Hi ha diferència d'opinions dins Podem sobre la necessitat d'aquesta confluència?

De la mateixa manera que parlem de la pluralitat dins el nou subjecte polític, hi ha una pluralitat dins Podem. L'hem vist fa poc al Podemos estatal, amb el que ha passat a Vistalegre. És cert que hi ha un sentiment de por per perdre la identitat, però jo crec que la gent que tenim a la Directiva, als càrrecs i que treballem a les bases, el que haurien de promoure és justament aquest missatge de “nosaltres no hem de perdre el nostre ADN”. Jo no he perdut el meu ADN de Podem dins l'Ajuntament de Barcelona. Hem de reivindicar la pluralitat que multiplica, la identitat de Podem suma, com suma la identitat d'ICV, la d'EUiA o la de la gent que no ve de cap partit.

Creu que des de la direcció de Podem s'està combatent aquesta por?

No, no estem combatent aquesta por. Els discursos que s'estan fent, o la pregunta que ens proposa la directiva, no està anant en aquesta línia. Juntes hem guanyat l'ajuntament de Barcelona, juntes hem guanyat dues eleccions generals. Això vol dir que Podem suma molt.

La direcció de Podem ha estat molt crítica amb aquest procés de confluència i de fet ha cridat al vot negatiu a la consulta que té lloc aquests dies. Veu raonables els arguments del seu partit?

Jo discrepo del plantejament de la pregunta. El que no entenc és, si realment ens donen tota la informació i existeix aquesta transparència de com ha anat el procés de confluència, la pregunta hauria de ser: amb les condicions de consens que hi ha ara estem o no per la confluència? Però amb l'actual pregunta es dóna per fet que no tindrem codi ètic, que la gent de Podem no podrà participar, o que no hi haurà llistes obertes... i això no és cert. Algú s'imagina aquest espai sense codi ètic? Fa mesos que es va acordar! Tindrem codi ètic, tindrem llistes obertes i la gent de Podem podrà participar.

Per què creu que la direcció de Podem proposa aquesta pregunta?

Em costa moltíssim d'entendre. Moltíssim. Potser perquè ho visc des de l'idil·li de l'Ajuntament de Barcelona, on estem fent coses il·lusionants. Jo no puc entendre per què una força importantíssima per a la confluència com Podem s'enroca en una excusa que pot ser tècnica, com és el cens, que fins i tot puc estar-hi d'acord, però aquesta no és una raó suficient per no participar en la confluència. No ens donen arguments reals i seriosos. Per a mi és incomprensible.

Fins la denúncia de la direcció de Podem, l'opinió pública no coneixia que hi havia una proposta organitzativa concreta. ¿Comparteix amb la direcció del seu partit alguna de les critiques sobre com s'ha portat el procés de confluència?

Jo sóc part del grup impulsor i també de la coordinadora de Barcelona en Comú, potser per això sí que coneixia com s'estava portant a terme el procés. Teníem una primera part, que era l'ideari que treballem entre les més de cent persones del grup impulsor; quan acaba aquest treball, vam obrir un procés participatiu amb més de 70 tallers arreu del territori, jo mateixa hi he participat en alguns. I hi havia una segona part que és com vam crear una coordinadora, una Executiva amb un nombre determinat de persones i un consell més ampli. Això era a la taula de partits i s'estava treballant. Com no hi havia consens tampoc havia proposta. Però jo he estat a plenaris amb més de 300 persones parlant de com havia de fer-se aquesta coordinadora... Als espais de les bases ja s'estava parlant i tothom sabia que hi havia una taula de partits.

Fora de Catalunya, Podem sempre ha preferit mantenir la marca i fer coalicions electorals puntuals. De fet fins i tot hi ha hagut critiques a la coalició amb IU. En canvi, a Catalunya, es va molt més enllà i s'aposta per fer tot un nou partit. Per què creu que passa aquesta diferència?

Tenim com a mínim antecedents diferents. D'entrada hi ha hagut més eleccions i més període electoral i per això diferents encaixos. Ens hem presentat com Catalunya Sí que es Pot i després com En Comú Podem. Dóna per comparar què passa quan treballem juntes, quan teixim per sota i quan apostem per un canvi real aglutinant les diferències. Crec que fins i tot a Madrid hi ha consens sobre que a Catalunya cal apostar per la confluència. Vistos estan els resultats. La realitat catalana és clara en el fet que quan anem juntes arribem més lluny, per això també val la pena fer un esforç superior per anar junts.

Un altre dels debats es sobre què ha de passar amb la marca dels partits que formen el nou partit. Per a vostè, ¿Podem té sentit com a marca o amb les seves estructures pròpies?

Pel que fa a la part orgànica, Podem ens dóna l'oportunitat d'estar connectades amb la resta de Podemos. Aquest vincle estatal és xulíssim. Jo participo al cercle de feminismes de Podemos i això em dóna moltíssimes oportunitats d'estar comunicada amb totes les companyes que estan treballant a tot el territori. Per això crec que Podem no ha de desaparèixer. Però també és bo que quan ens presentem a construir un nou espai ho fem mantenint cert equilibri entre el que representa mantenir la nostra identitat però fer alguns sacrificis, com poden ser temes tècnics de compartir un cens. Crec que és absolutament compatible mantenir els nostres espais amb tenir un subjecte únic que amb el temps ja veurem com funciona i on ens porta.

Veuria una confluència sense Podem?

Espero que no. Seria un enorme error estratègic. Perdem totes, no només el nou subjecte català, perdem com Podem i perd la ciutadania.

Etiquetas
stats