Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Trobada polèmica de Mas amb el president de Llombardia, dirigent de la xenòfoba Lliga Nord

Roberto Maroni, president de la Llombardia.

Benoît Cros

Barcelona —

El president de la Generalitat Artur Mas es reunirà aquest divendres amb un representant polític d’una formació xenòfoba. Es tracta del president de la Llombardia, Roberto Maroni, fins el mes de desembre passat el secretari federal de la Lliga Nord. Maroni es troba de visita oficial a Barcelona per participar en unes activitats de promoció de l’Expo 2015 que es celebrarà a la capital de la seva regió, Milà.

En els últims anys, diversos alts càrrecs de la Lliga Nord han fet declaracions racistes, de les quals ha estat sovint víctima la ministra italiana de l’Integració, Cécile Kyenge, originària del Congo. El juliol passat, el senador Roberto Calderoli la va comparar amb un orangutan, una declaració pel qual està sent investiga per la Justícia. Poques setmanes abans, la regidora Dolores Valandro va cridar a la violació de Kyenge.

El propi Maroni va prendre mesures polèmiques durant el seu pas pel ministeri d’Interior (2008-2011). En aquella funció va crear el delicte de clandestinitat, que pot causar la condemna de migrants pel simple fet de no tenir papers. També va permetre la creació de patrulles ciutadanes que actuen als carrers de diverses ciutats italianes.

Artur Mas ha rebut diverses crítiques per part d’entitats i de partits polítics arran d’aquesta reunió, tot i que el seu departament de premsa no n’ha fet cap difusió – aquest matí, la reunió no estava encara confirmada però l’agenda oficial del president de la Llombardia la mencionava. Unitat contra el Feixisme i el Racisme ha difós una petició per demanar que el president de la Generalitat no es reuneixi amb Maroni i SOS Racisme ha publicat un comunicat en el mateix sentit. El candidat d’ICV a les eleccions europees, Ernest Urtasun, ha opinat que “cal evitar per tots els mitjans facilitar la feina a aquells qui malintencionadament volen situar Catalunya en el bàndol dels moviments xenòfobs i populistes que avui estan en expansió a Europa”. Urtasun també rebutja l’argument segons el qual la reunió es justifica amb el fet que Llombardia presideix l’associació interregional ‘Quatre Motors per Europa’, a la qual pertany Catalunya.

La Lliga Nord ha mostrat diverses vegades el seu suport al procés sobiranista català –el propi Maroni ha difós notícies i fotos relacionades amb el moviment a favor de l’independentisme a través del seu compte de Twitter– tot i que ja ha abandonat el separatisme que reclamava fins el principi dels anys 2000 per la Padania, una regió imaginària que engloba la meitat nord de l’Itàlia i que no té arrels històriques.

La Lliga Nord va acabar optant pel federalisme i es va aliar amb el PdL de Silvio Berlusconi. Aquesta col·laboració va permetre a la Lliga Nord d’entrar al Govern italià. El propi Maroni va ser ministre de Benestar de 2001 a 2006 i d’Interior de 2008 a 2011. El febrer del 2013 va ser elegit President de Llombardia en una llista que reunia la Lliga Nord, el PdL i altres formacions dretanes. De cara a les properes eleccions europees del maig, la Lliga Nord s’ha aliat amb formacions ultradretanes com ara el Front National francès o el Vlaams Belang de Bèlgica.

Etiquetas
stats