Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La jutge aboga perquè un jurat popular decideixi sobre els mossos imputats en el cas Raval

Ramon Espadaler, conseller d'Interior, i Manel Prat, director dels Mossos.

EFE

Barcelona —

La jutge que investiga la mort de Juan Andrés Benítez després de ser reduït a cops pels Mossos d'Esquadra ha tramitat el cas pel procediment del tribunal popular per un delicte contra la vida, en entendre que els cops que va rebre aquest veí del Raval i la contenció policial “van desencadenar” la seva mort violenta.

En un interlocutòria a la qual ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona, que manté imputats per aquesta causa a deu agents dels Mossos d'Esquadra, remarca que de totes les diligències practicades fins al moment es desprèn que la mort de l'empresari, el passat 6 d'octubre, va tenir com a antecedent “un comportament humà de caràcter violent”.

Després que l'ampliació de l'autòpsia conclou que la mort de Benítez va tenir un origen multifactorial, la jutge dedueix que, “en bona lògica”, els cops propinats a Benítez, que van donar lloc als traumatismes i a les ferides que va patir, així com els mecanismes i maniobres de contenció que van efectuar els mossos imputats, “poden ser considerats com a elements participants en el resultat de mort”, ja que “van desencadenar-la”.

La jutge considera “versemblant” que es tractés d'un una “mort violenta”, pel que ha acordat tramitar el cas pel procediment del jurat -de manera que el cas seria jutjat per un tribunal popular si arribés a judici-, tot i que manté obert un “ventall de possibilitats” sobre la tipificació, des del dol directe fins a la mort per imprudència.

En el document, la jutge, que sosté que les persones que van intervenir en l'“episodi” ja estan “indiciàriament determinades”, manté l'acusació per un delicte contra la vida i contra la integritat física i pels delictes contra la integritat moral, coaccions i obstrucció a la justícia.

Els resultats de l'autòpsia definitiva, traslladats a la jutge a principis de desembre, van concloure que la mort de Benítez va tenir un origen “multifactorial”, pels cops rebuts “no directament mortals”, la contenció, el consum de cocaïna i la malaltia cardíaca que pati , sense que es pogués determinar en quin grau va influir cadascun d'aquests motius.

En el seu acte, la jutge apunta que “tan sols tangencialment” s'ha d'al·ludir al “molt baix nivell” de cocaïna que van llançar les anàlisis toxicològiques, que van revelar que la quantitat de cocaïna detectada en Benítez era insuficient per causar efectes tòxics.

Pel que fa a la malaltia que patia Benítez, afectat d'una malaltia cardíaca anomenada Wolf-Parkinson-White que li va provocar “múltiples episodis de taquicàrdia”, la jutge es remet a la jurisprudència del Tribunal Suprem, que va sostenir que en els casos d'accions agressives sobre persones que pateixen alguna malaltia la causa preexistent no produeix el resultat.

Etiquetas
stats