Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Parla’m espanyol, collons”

Los dos polícias acusados de la detención ilegal de Miquel Gironés antes del inicio del juicio.

Voro Maroto

“Si és valencià em pareix correctíssim [que em parlen en aquest idioma], però si és català, no”. Així s’ha pronunciat aquest dilluns a l’Audiència de València un dels policies nacionals jutjats per la pretesa detenció il·legal, lesions, amenaces i vexacions injustes comeses durant la detenció de Miquel Gironés, dolçainer d’Obrint Pas, un dels grups de música en valencià, ja retirat, més populars.

La Fiscalia demana 10 anys d’inhabilitació i multa de 3.000 euros per a dos agents. Per a un d’ells, Ricardo V. C., 1.600 euros més per falta de lesions, amenaces i vexacions injustes. A més, sol·licita 3.180 euros d’indemnització per a Gironés pels danys morals i les lesions patides. Els fets enjudiciats van ocórrer al març del 2013.

Segons l’acusació pública, els policies es van acostar a Gironés, a qui van veure llançant papers al carrer, i li van dir: “Escolta porc, t’has pensat que açò és una paperera?”. Després d’un baralla entre el músic, que es va dirigir als agents en valencià, Ricardo V. C va fer unes manotades al dolçainer alhora que deia, “parla’m espanyol, collons”.

Gironés va advertir els policies nacionals que denunciaria els fets davant de la premsa i la justícia, quan els agents van decidir emmanillar-lo. Va estar detingut en dependències policials durant quatre hores. Sempre segons la fiscalia, els agents van amenaçar el membre d’Obrint Pas amb represàlies si feia públic el fet. “Hauràs d’anar-te’n de València”.

Gironés, en la vista, ha descrit l’experiència com la “pitjor” de la seua vida, segons Europa Press. El músic ha negat qualsevol insult, agressió, resistència o espenta als agents. Assegura que els va mostrar el DNI i ha descrit l’enuig dels policies pel seu ús del valencià. “Damunt és català, valencià o el que siga. És una falta de respecte contestar en valencià si et parlen castellà”, assegura que li van dir. Llavors, diu, ja dins del cotxe policial, va rebre “punyades” al cap. “Em vaig posar a plorar i li vaig preguntar què feia”, ha declarat Gironés.

La versió dels acusats és radicalment diferent. Neguen que l’anomenaren “porc” –“Dubte que cap agent siga tan mal educat a l’hora de dirigir-se a algú”– , denuncien les “males maneres” de Gironés i asseguren que van haver d’escorcollar-lo per a obtenir el seu document d’identitat. Justifiquen la detenció perquè el músic es va posar “nerviós” i va espentar un dels agents fins a fer-li perdre l’equilibri.

A Ricardo V. C., l’agent acusat de més agressivitat amb Gironés, se li ha preguntat per si la seua actuació va estar relacionada amb l’ús del valencià pel denunciant. “A mi no em molesta que em parlen valencià, sóc valencià i estic orgullós de ser-ho. Si és valencià em pareix correctíssim, però si és català, no”. “No tinc cap problema amb l’idioma”, ha afegit, i ha assegurat que la seua filla va a una guarderia en valencià.

Etiquetas
stats