Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Qui ha mort el bisó Sauron?

Un dels bisons de la reserva de Valdeserrillas

Laura Martínez

La Direcció General de Medi Ambient i el Seprona (Servei de Protecció de la Natura), dependent de la Guàrdia Civil, investigaran la mort i l’enverinament dels bisons de la reserva de Valdeserrillas. En aquest recinte, pertanyent a la localitat valenciana de Benaixeve, es va trobar divendres passat el mascle alfa d’una bandada de bisons decapitat i amb signes d’enverinament. A més, n’hi ha tres exemplars més desapareguts i la resta de la bandada també podria haver estat intoxicat.

L’exemplar trobat és el mascle alfa de la bandada, un espècimen de 800 quilos de pes amb el nom de Sauron, en al·lusió al personatge de la saga de J. R. R. Tolkien, El senyor dels anells, i que formava part d’una col·laboració europea per a la protecció i la repoblació de l’espècie.

La reserva de Valdeserrillas és un espai creat en els anys setanta per l’Icona (Institut per a la Conservació de la Natura), adscrit al ministeri de Medi Ambient, per al desenvolupament de projectes enfocats a l’estudi, la conservació i la reintroducció d’espècies cinegètiques. En concret, al cap d’uns quants anys de negociacions amb la Unió Europea, es va dedicar una part d’aquest espai a un projecte de repoblació del bisó europeu i s’hi havien de portar a l’octubre unes quantes femelles de l’espècie per a fomentar la reproducció.

El responsable de comunicació de la reserva, Rodolfo Navarro, ha explicat aquest dilluns que la setmana passada s’havia perdut la pista a aquest exemplar i a tres més de la bandada, després d’haver observat un comportament estrany en els animals. Es va posar en marxa una cerca per part del personal de la reserva, fins que el divendres es va trobar l’animal decapitat i sense rastre del cap.

Els responsables de la reserva han presentat una denúncia davant del Seprona, que ja ha començat la investigació. A més, la Direcció General de Medi Ambient, dependent de la Conselleria homònima col·laborarà per aclarir el succés, enviant en primer lloc un pèrit per a fer una necròpsia.

Les primeres sospites apunten que els animals podrien haver estat enverinats a través de l’aigua, atés que el mascle alfa era el que ingeria més quantitat d’aliment i en primer lloc entre tota la bandada. La resta dels exemplars estan atesos per veterinaris, amb símptomes d’intoxicació i tres més continuen desapareguts per la reserva. La reserva té 365 hectàrees i només està protegida per una tanca cinegètica, per a evitar que els animals s’escaparen, però no un mecanisme dissuasiu per a l’entrada de desconeguts, com reconeix el director de comunicació.

El bisó europeu (Bison bonasus) és l’herbívor més gran d’Europa i està en perill d’extinció. Des del 1929 no queden exemplars en llibertat; tots estan en reserves naturals. A la reserva valenciana també estaven fent estudis, en col·laboració amb la Facultat de Veterinària de la Universitat CEU Cardenal Herrera i de Biologia de la Universitat de València, des del seu comportament tant individual com en bandada fins a la selecció d’aliment, refugi o les preferències de certs recursos amb què interactuen en el medi. A més, també s’analitza la quantitat de muntanya que netejaven, com a grans herbívors que són, per a ser utilitzats com un element de protecció d’incendis forestals. A Espanya, atemptar contra aquests exemplars suposa una multa de fins 600.000 euros.

Etiquetas
stats