Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

València canviarà el 22% de l’enllumenat per a reduir la contaminació lumínica

L’avinguda del Cid, una de les més sobreil·luminades de València

Carlos Navarro Castelló

Lluita contra el canvi climàtic mitjançant una sostenibilitat energètica més alta i un estalvi important per a les arques municipals.

Aquests punts són dos dels objectius més importants que persegueix el Pla d’eficiència lumínica que han presentat aquest dimecres l’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo.

Segons han informat, l’Ajuntament ha demanat un crèdit de 4 milions d’euros a l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE) per a substituir 5.387 lluminàries esfèriques per unes altres de tecnologia led en diferents jardins de la ciutat.

Sobre aquest tema, Ribó ha recordat que València és una de les ciutats amb més contaminació lumínica del món per aquestes lluminàries redones que fan llum en totes direccions en compte d’apuntar cap a terra: “Els veïns han de poder dormir a l’estiu amb la finestra oberta sense que semble de dia per l’excés de llum artificial”, ha explicat.

A més, el pla inclou la reubicació de 1.200 lluminàries del model de Campanar, que sí que fan llum apuntant cap a terra, de zones amb un excés de llum a unes altres amb dèficit. En aquest tipus de lluminàries es renovaran 15.957 llums i peus per a estalviar en consum.

Finalment, es compraran 1.400 lluminàries més de viaris. Així, en total se’n canviaran, després de l’estiu, 22.676 unitats, fet que suposa un 22% dels 106.000 punts de llum de la ciutat.

Segons l’edil Campillo, aquesta actuació comportarà un estalvi anual d’1,8 milions d’euros i la idea és avançar cada any en aquest sentit fins que s’acaben de renovar totes les lluminàries de la ciutat.

A més, ha remarcat que només es canvia la làmpada, no tot el fanal, i que l’actuació inclourà la pintada de tot el conjunt d’un mateix color. Per als fanals més monumentals han assegurat que també hi ha alternatives per a adaptar-hi la tecnologia led.

Sobre un presumpte augment de la inseguretat pel descens de la il·luminació, Ribó ha assegurat que es tracta d’eliminar els excessos i que hi ha estudis que demostren que, a partir d’uns mínims, no hi ha cap relació entre la seguretat i la il·luminació.

Etiquetas
stats