Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un consell per a Podem

Cèsar Jiménez

0

A Podemos ‘le toca construirse en fuerza política de la España que ya está siendo; no ya una “sorpresa” ni una “revelación” o algo excepcional sino un motor de largo aliento capaz de federar intereses comunes de la mayoría subalterna’. Correspon a un extracte de l’últim article del nostre Secretari Polític, Íñigo Errejón, on es dibuixen les línies que ens permetran assentar el projecte en el cicle postelectoral que comença.

El repte de compaginar l’afront de les contestes electorals recurrents amb la construcció de partit amb els recursos disponibles ha estat gegantí i desgastant, però ha estat compensat per l’esforç i la il·lusió de la militància posant al carrer i als mítings més gent que mai en la nostra breu història democràtica.

Alguns de nosaltres hem anat demanant en diferents moments més atenció i cures amb les nostres bases i amb els càrrecs electes de les candidatures municipals a les quals vam donar suport. Persones a les que moltes vegades els haguera servit una miqueta més d’informació sobre els processos que s’han estat donant al partit i a les institucions en les que tenim representació. Les nostres reivindicacions d’apertura han estat desoïdes per raons de la urgència unes vegades i per raons més peregrines altres. En tot cas, reconec que ens vam rendir massa prompte, de manera que vam perdre aquesta reivindicació. Aprofite per demanar disculpes.

Tanmateix, gaudim encara d’una base àmplia que ha sentit ja massa vegades el “ara no toca” i que espera amb ganes que se’ls convoque a una redefinició de Podem en la línia que apuntava l’article d’Errejón. En esta peça, també s’inclou una referència a donar un pas cap a “un movimiento popular, más federal y descentralizado, más amable hacia dentro y seductor hacia fuera”. Estes claus de regeneració haurien de ser eixos fonamentals de la nova etapa, i impliquen irrenunciablement la celebració d’una assemblea ciutadana valenciana on totes en conjunt puguem sentir-nos les veus i mirar-nos a la cara. Els motius dels descontents i la descoordinació en el si del partit en la nostra primera etapa no són atribuïbles a una o unes poques persones, sinó que requereixen d’un anàlisi més calmat i propostes mancomunades per al refresc. Ningú no està discutint la legitimitat del SG per prendre les mesures que estan contemplades als estatuts, però potser els nostres documents fundacionals requerisquen una revisió en este sentit per la nova etapa. L’amabilitat cap a dins és condició necessària per afavorir la seducció cap a fora. Ningú no voldrà sumar-se a un moviment on podria ser apartat per plantejar espais de discusió.

Molt s’ha parlat de la possibilitat d’entrar al Consell, una finestra que se’ns presenta ara i no sabem si es tornarà a obrir i quan. Fins el moment qui escriu, que no oblidem sóc integrant del grup parlamentari a Les Corts, m’he anat assabentant dels detalls d’aquesta possible entrada pels mitjans de comunicació. Si a mi em falta informació, posant-me en la pell de les persones que hauran de decidir en el seu vot l’entrada definitiva en el Consell, ja que així ho contemplen els estatuts, pense que no decidiran d’una manera conscient i amb tota la informació sobre tot el que implica este pas decisiu.

Cert és que el nostre SG ha anunciat per fi el necessari debat, qui sap si impulsat per les veus que els últims dies li ho demanàvem, de la qual cosa no podem estar sinó contents. Els meus dubtes són si la decisió, en un sentit o en l’altre, marcarà de manera molt definitòria l’esdevenir del nostre partit a la Comunitat Valenciana, i aquests dubtes necessite compartir-los amb totes i tots aquells que ens han acompanyat en este il·lusionant camí. Necessitem una fulla de ruta pel dia següent, un mandat de les bases cap a la direcció autonòmica, deslligat de noms concrets. La consulta sobre l’entrada no hauria de convertir-se en un plebiscit sobre la gestió fins a la data actual. Per tant, si estem d’acord que aquesta decisió requereix la convocatòria de tothom i la redefinició del projecte per adaptar-nos a una possible entrada en el Consell, no se m’acudeix millor manera que plantejar els dos debats de manera vinculada, és a dir, en el si d’una Assemblea Ciutadana valenciana similar a Vistalegre. Podem anar pensant en el lloc.

César Jiménez és secretari General de PODEM Castelló de la Plana i

diputat a les Corts Valencianes.

Etiquetas
stats