Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder
Sobre este blog

La secció que es proposa pretén ser un espai dedicat a tot el relacionat amb les festes de València, en el qual les Falles i tots els sectors culturals vinculats a les mateixes tinguen un especial protagonisme.

La palla d'arròs s'obri pas com a alternativa ecològica al suro en les falles

Carlos Navarro Castelló

València —

“No estem en contra del poliestirè expandit (suro), el que plantegem és una alternativa basada en un nou material de palla d'arròs que crema en lloc de fondre's com el suro, que té un major temps de combustió i que ha de ser més respectuós amb el medi ambient i amb l'entorn de treball de l'artista ja que es genera molt poc residu”.

Així han explicat els investigadors i professors d'informàtica de sistemes i computadors, Miguel Sánchez, i de Belles Arts, Rubén Tortosa, l'objectiu del projecte que vénen desenvolupant en la Universitat Politècnica al costat dels també investigadors Xavi Mas del Departament de Restauració i Béns Culturals i José Ramon Albiol del Departament de Construccions Arquitectòniques, basat en la creació d'una massa realitzada a força de serradures i palla d'arròs que es puga usar per a elaborar falles i que no siga contaminant.

“L'altra part del projecte consisteix a aplicar aquest material, d'una banda amb un sistema d'impressió en 3D que permeta crear una figura i d'una altra banda mitjançant motles”, han comentat.

Gràcies a un conveni de R+D+I amb l'Ajuntament de València a través de Las Naves s'han pogut veure els primers resultats en les passades Falles en el monument de la plaça de l'Ajuntament, que va comptar amb ninots realitzats amb aquest material a manera de prova pilot.

L'experiència no ha passat desapercebuda i, de fet, segons han informat Sánchez i Tortosa, “tres artistes fallers s'han interessat per aquest nou material i s'han posat en contacte per a utilitzar-lo en els seus monuments de cara a les pròximes festes”.

I és que, “l'objectiu final és produir-lo a gran escala i industrialitzar el procés perquè puga competir en costos amb el suro, amb l'avantatge que és més net en ser utilitzat d'una manera additiva enfront del model actual que genera molt residu de partícules de diferents grandàries en el taller de l'artista”. També s'està provant “per a ser utilitzat directament en motles”.

Així, la idea compta amb un doble benefici: “D'una banda es reduirien molt les molèsties que generen les cremes massives de palla d'arròs en els camps de la zona del Saler, i de l'altra, s'aconseguiria una crema de falles més respectuosa amb el medi ambient”.

Malgrat tot, són conscients que aqueix moment encara tardarà a arribar i que el suro se seguirà treballant: “Actualment és el material més utilitzat perquè és barat i fàcil de manipular, però barrejat amb la pintura quan crema desprèn un fum negre que no és agradable ni net; sabem que serà molt difícil que s'elimine per complet i tampoc és el que es pretén, però si aconseguim que es reduïsca el seu ús per materials més ecològics, com el que hem creat, s'haurà aconseguit un gran avanç”.

Sobre este blog

La secció que es proposa pretén ser un espai dedicat a tot el relacionat amb les festes de València, en el qual les Falles i tots els sectors culturals vinculats a les mateixes tinguen un especial protagonisme.

Etiquetas
stats