Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La fundació que va impulsar Camps, epicentre del cas Taula, es liquidarà amb pèrdues d'un milió d'euros

Laura Martínez

València —

La Fundació Jaume II el Just, impulsada per Francisco Camps i clau del cas Imelsa, acabarà la seua vida amb unes pèrdues de quasi un milió d'euros. En concret, segons els comptes de la Generalitat, va acabar 2016 amb 921.052 euros en negatiu.

Aquesta entitat gestiona el monestir de Simat de la Valldigna, un edifici cistercenc que data del 1298 i va ser adquirit per l'Administració valenciana en els anys noranta. Francisco Camps, expresident del Consell, es va convertir en el seu padrí i va decidir impulsar-la com a símbol del valencianisme.

Els comptes no li van acompanyar. La gestió dels populars va deixar en el monestir un forat de nou milions d'euros. La Generalitat va sufocar els comptes en 2008 però la Fundació va continuar funcionant: en 2014, segons la Sindicatura de Comptes, l'auditor oficial de la Generalitat, va costar 666.000 euros. El 43 % dels seus costos eren de personal i prop del 70% del pressupost se'n va a despeses de funcionament en una entitat amb sol sis treballadors.

En ella van treballar Vicente Burgos, company de facultat de l'expresident popular i exparella de Maria José Alcón, regidor de Cultura a València, també imputada, així com Marcos Benavent, el recaptador del PP autodenominat 'ionqui dels diners'.

Segons els nombres de la Generalitat, en 2016 les despeses de personal van ascendir lleugerament, de 254.000 euros en 2015 a 260.000 el passat any.

En 2016, Compromís va denunciar que la fundació va abonar 56 factures per un total d'1'6 milions d'euros a una companyia suposadament vinculada al finançament il·legal dels populars valencians, Thematica Events S.L.

Al gener, el Consell es va comprometre a liquidar aquesta entitat i actualment s'està procedint al traspàs de les seues competències a la direcció general de Cultura i Patrimoni. El deute total, segons va explicar Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura, ronda entre els 12 i 16 milions d'euros que ha d'assumir la Generalitat.

Etiquetas
stats