Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Qui dirigeix l'Agència de Protecció de Dades que ha format expedient per una enquesta a l'Ajuntament de València

Mar España / Foto: JCCM

Adolf Beltran

L'enquesta encarregada per l'Ajuntament de València a l'empresa Invest Group va ser desqualificada pel PP i Ciutadans, en l'oposició, perquè recaptava l'opinió dels fallers sobre preferències polítiques entre moltes altres dades relacionades amb l'organització de les festes i la relació amb els veïns de la ciutat. El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, de Compromís, va presentar els resultats el passat 1 d'agost.

La directora de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, Mar España, ha decidit obrir a l'Ajuntament de València un expedient per dues suposades infraccions greus arran d'aqueix estudi demoscòpic. El procediment es basa en el fet que suposadament els participants en l'enquesta, persones del món de les Falles, no van consentir per escrit l'ús de les respostes. Segons els serveis d'inspecció de l'organisme “s'havien recaptat dades personals dels enquestats sense que aquests hagueren consentit de forma expressa i per escrit el tractament de les seues dades”.

Fonts de l'empresa responsable de la realització de l'enquesta han assenyalat al diari Levante-EMV que utilitzen la metodologia que empra el CIS i segueixen la normativa de la Societat Europea d'Opinió i Investigació de Mercats.

Per la seua banda, l'Ajuntament que presideix Joan Ribó ha sol·licitat a l'Agència que arxive el procediment “per falta de motivació” ja que “mai no ha tingut dades de caràcter personal de les persones enquestades”. Des de la regidoria de Cultura Festiva, que destaca “la reconeguda solvència i experiència en l'àmbit de la demoscòpia” de l'empresa encarregada, s'assenyala que “l'Agència de Protecció de Dades no ha fet en cap moment cap requeriment de dades a l'empresa enquestadora, sinó a l'Ajuntament, que mai ha tingut en la seua possessió cap tipus de dades personals, com van poder comprovar els inspectors de l'Agència”.

Mentre el PP, a través del president de la gestora local, Luis Santamaría, assegura que l'agència els “dóna la raó” perquè van denunciar la il·legalitat de l'enquesta, i ja dóna per fet que l'expedient es traduirà en una multa, el departament del regidor Pere Fuset assegura que “aquesta actuació solament s'entén per una motivació estrictament política i no des d'un punt de vista jurídic”. Fuset acusa el PP de fer “un ús partidista de les institucions públiques”.

Aquesta última afirmació és possible perquè la directora de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades va ser una estreta col·laboradora de la secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, en el govern de Castella-la Manxa. Mar España va ser viceconsellera de Presidència i Administracions Públiques en l'Executiu que presidia Cospedal. El seu nomenament al capdavant de l'Agència es va produir dins d'un procés de recol·locació en el Govern central d'alts càrrecs que van col·laborar amb Cospedal, com els consellers Marcial Martín i Carmen Casero, després de la pèrdua del poder que el PP va patir el 2015 en la comunitat castellà-manxega.

Un precedent similar ocorregut amb el Govern socialista, quan es va col·locar al setembre de 2011 al capdavant de l'Agència de Protecció de Dades a José Luis Rodríguez Álvarez, que fins aquell moment havia sigut cap de gabinet del ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va ser durament criticat pel PP, que va considerar aleshores que es produïa un greu conflicte d'interessos.

L'avantprojecte de Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD) que està des de fa una setmanes sobre la taula del Consell de Ministres, manté el nomenament pel Govern del responsable de l'Agència de Protecció de Dades, que passa a tenir la condició de president, amb estatuts de secretari d'Estat.

“Serà nomenat pel Govern, a proposta del ministre de Justícia, mitjançant reial decret entre professionals de reconeguda competència amb coneixements i experiència acreditats per a l'acompliment de les seues funcions”, diu el text, que no atén les reclamacions que des de diversos àmbits s'han vingut fent perquè el nomenament es desgovernamentalitze i garantisca així la seua “plena independència i objectivitat”.

Etiquetas
stats