Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Alerta, poden estar vigilant-te!

Una persona navegant en una xarxa social

Moisés Pérez

València —

En països on l’hostilitat envers els drets humans ja és determinada pel règim polític, els ciutadans i els activistes són més conscients que els seus passos poden rastrejar-los els governs. En canvi, en estats on la democràcia està més assentada, els habitants, quan naveguen per la xarxa, ho fan més despreocupats. En són pocs els que es mouen pel món digital sabent que governs i grans empreses els poden vigilar.

Per això, és fonamental promoure una cultura de privacitat en Internet. O, almenys, aqueixa és la conclusió a què han arribat aquest dimecres activistes provinents d’arreu del món –els Estats Units, Alemanya, el Pakistan, Itàlia, Rússia, Ucraïna, l’Iran, la Xina, etc.– en una de les sessions de l’Internet Freedom Festival que se celebra en l’espai cultural de Les Naus, a València. Dirigida per Sherif Elsayed-Ali, subdirector d’afers globals d’Amnistia Internacional, en la sessió, uns quants activistes han alertat de la poca preocupació del ciutadà corrent per la privacitat. “És culpa també de la poca visibilitat que tenim i que no es parla d’això molt en els mitjans de comunicació”, ha comentat un participant en la xarrada, que sol·liciten quan s’accedeix al recinte que no es facilite el seu nom.

“No sols hem de tenir en compte que els governs et poden espiar. També les grans companyies”, ha alertat un altre assistent. Quan accedeixes a qualsevol xarxa social, les teues dades no sempre estan segures: que s’hi faça negoci no transmet seguretat. “Això ho podem comprendre nosaltres, però com ho transmetem a la ciutadania en un món on predominen les xarxes socials?”, ha preguntat un activista.

Privacitat, un repte per als periodistes

“Cal ensenyar els periodistes. Això és clau per a la nostra faena i la nostra seguretat”, han comentat en una altra sessió que organitzava el festival específicament sobre el paper dels periodistes. Que els periodistes utilitzen mecanismes d’encriptació en el correu per a comunicar-se amb les fonts és un dels passos apuntats per tots els participants. “No sé amb quin nivell de privacitat han de treballar, però és fonamental que utilitzen pràctiques de més seguretat”.

Si per als periodistes utilitzar aquestes tècniques esdevé quasi una obligació, per als ciutadans seria convenient. De fet, uns quants activistes han apostat perquè “la cultura de la seguretat d’Internet siga una matèria a les escoles”. Burlar la vigilància dels governs i el mercadeig de les grans companyies amb les dades és l’objectiu d’aquest festival. L’alerta és clara: Atenció, protegeix-te! Poden estar vigilant-te!

Etiquetas
stats