Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Aprovat l’avantprojecte de llei que blinda l’horta contra l’especulació urbanística

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra

Laura Martínez

Un dels projectes estrela de les conselleries de Vertebració del Territori i Agricultura inicia el compte arrere. El Consell ha aprovat aquest divendres l’avantprojecte de Llei de l’horta de València, pensat per a protegir l’espai de l’especulació urbanística i iniciar-ne la recuperació.

Aquesta llei ampliarà la protecció de l’horta de València en un 15%, cosa que suposa 1.500 hectàrees, fins a arribar a 10.000 unitats que no podran ser sòl urbanitzable. Això significa blindar la superfície agrícola contra l’especulació urbanística, i fins i tot arribar a zones com Alboraia i Tavernes. L’altre gran objectiu, segons ha destacat la consellera Maria José Salvador en la seua compareixença després del ple del Consell, és evitar que el sòl quede abandonat i recuperar el ja existent. Per a fer-ho, l’executiu preveu crear espais de mediació entre els propietaris i els que vulguen treballar la terra, i arribar en última instància a una fórmula de “cessió de l’ús del terreny”, una mena d’obligació de lloguer dels terrenys abandonats per a gestionar la recuperació dels espais d’horta degradats.

L’objectiu és crear un espai “dinàmic i viu” i, segons la consellera, “no deixar l’horta com una cosa estàtica, museística”, sinó crear un espai sostenible. Per això, es considerarà l’horta com un espai verd i els municipis pertanyents a aquesta zona podran eximir parcialment el compliment d’aquest estàndard protegint totalment la seua horta i invertint en projectes d’ús públic sostenible.

La protecció es farà a través del Pla d’Acció Territorial (PAT), ja publicat, un Ens Gestor de l’Horta, en què participaran diversos organismes i un Pla de Gestió de Desenvolupament Agrari. El PAT implicarà la protecció de 10.000 hectàrees de sòl agrícola, la qual cosa suposa un 15% més de l’actual, en què es prohibirà la construcció. Tampoc es permetran noves reclassificacions de sòl que afecten la infraestructura verda de l’horta.

Pel que fa a l’Ens Gestor, estarà format per la Generalitat, la Diputació de València, ajuntaments de l’Horta, el Tribunal de les Aigües, la Reial Séquia de Montcada i representants d’associacions agràries. S’encarregarà de gestionar els fons destinats als agricultors, la creació de marques de qualitat dels productes agrícoles, així com també del disseny de xarxes de comercialització dels productes, la visualització de l’horta i la sensibilització ciutadana

A partir d’aquest divendres, s’obri un projecte d’audiència i consultes ciutadanes per a presentar al·legacions. A més, es demanaran els dictàmens del Consell d’Assessorament i Participació en Matèria de Medi Ambient, del Consell Econòmic i Social de la Comunitat i, finalment, del Consell Jurídic Consultiu per a procedir a tramitar-lo en les Corts Valencianes per a aprovar-lo.

Etiquetas
stats