Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Blasco, el seu equip i Tauroni tornaran 1,6 milions pel frau en cooperació

L’exconseller Rafael Blasco en la banqueta al costat de la resta dels imputats pel cas Cooperació/RTVV

Adolf Beltran

València —

Ja van ser condemnats, primer pel Tribunal Superior de Justícia i després pel Tribunal Suprem. Per això, entre d’altres, l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, compleix actualment sis anys de presó. Faltava que la Generalitat recuperara els diners defraudats quan Blasco va concedir el 2008 sengles subvencions de cooperació al desenvolupament a la Fundació Cultural i d’Estudis Socials (Cyes) amb destinació a programes a Nicaragua que, en realitat, es van gastar en la compra d’immobles a València. Ara, el Tribunal de Comptes, a qui corresponia el procediment de reintegrament, ha condemnat, en una sentència datada el 12 de novembre passat, Blasco i tot el seu equip en la Conselleria, juntament amb el president de la Fundació Cyes, Marcial López, i l’empresari Augusto César Tauroni, com a “responsables comptables, directes i solidaris” a pagar 1,6 milions d’euros que corresponen a “la totalitat de la malversació comptable”.

Només l’exsecretari autonòmic Josep Maria Felip ha quedat al marge de la condemna, que afecta el mateix Blasco, com a conseller, el subsecretari del departament Alexandre Català, l’excap de l’àrea de Cooperació Marc Llinares, l’exsecretària general administrativa Tina Sanjuán, el que fóra president de la Fundació Cyes, Marcial López, i el titular de l’empresa Arcmed, Augusto César Tauroni.

Tant Cyes com Arcmed, la primera com a receptora d’unes ajudes que es van destinar a la compra de dos pisos i unes quantes places de garatge a València, i la segona com a receptora d’una part dels diners de les subvencions per a pretesos treballs d’assessoria, s’han declarat pel Tribunal de Comptes, “responsables comptables subsidiaris”.

La resolució inclou l’obligació dels condemnats de pagar els interessos meritats i les costes del procediment. “Consta en els fets provats”, recull la sentència, “que van ser concedits en cada un dels projectes de subvencions 833.409,93 euros, i va resultar que, del total de 1.666.819,86 euros que la Generalitat Valenciana va invertir en la col·laboració internacional, a penes va arribar a la seua destinació la quantitat de 47.953,34 euros, és a dir, menys del 3%, i es van aprofitar amb benefici propi del 97% restant el senyor López López i el senyor Tauroni Masiá”.

Blasco, a qui van denunciar les diputades Clara Tirado, del PSPV-PSOE, i Mireia Mollà, de Compromís, davant de la Fiscalia Anticorrupció, va ser defensat pel PP fins que el seu cas es va fer insostenible. L’exconseller va passar al juny del 2013 a ser un diputat no adscrit en les Corts Valencianes. A partir de llavors, l’Advocacia de la Generalitat va passar de defensar-lo, amb procediments judicials de rectificació davant de diversos mitjans de comunicació, a acusar-lo pel frau. Ha estat l’Advocacia de la Generalitat la part acusadora davant del Tribunal de Comptes.

Etiquetas
stats