Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Bloc farà un altre referèndum per a decidir sobre el pacte Compromís-Podem

Mònica Oltra parla en la reunió de la Mesa Nacional d’Iniciativa.

Voro Maroto

Les bases del Bloc, el partit majoritari de Compromís, decidiran el dimarts en votació telemàtica sobre la integració del seu partit en una plataforma d’“obediència valenciana” –que no depenga ni de Podem ni de qualsevol altre partit amb seu a Madrid– oberta a la delegació autonòmica del partit de Pablo Iglesias i d’altres forces progressistes, cas d’Esquerra Unida.

Així ho ha decidit, després de quatre hores d’intens debat, quasi el 70% del Consell Nacional del Bloc, la cúpula del partit. En la pràctica, la decisió obri la porta, amb condicions, al pacte Compromís-Podem per a les eleccions del 20 de desembre. Aquest pacte, per a obtenir el suport del partit valencianista, haurà d’estar obert a altres partits progressistes valencians (l’esmentada EU, Esquerra Republicana del País Valencià o altres moviments polítics i socials), garantir un grup parlamentari valencià en el Congrés i tenir un programa electoral “pensat i fet per al País Valencià”.

Enric Morera, secretari general del Bloc i president de les Corts Valencianes, ha anunciat que votarà i es mobilitzarà pel sí. Les bases del partit ja van rebutjar el pacte amb Podem. La seua cúpula, també. No obstant això, la fórmula anunciada ara pretén superar l’aliança a dues bandes –Compromís amb un partit espanyol– per a convertir-se en una plataforma valencianista d’esquerres. Segons els més pessimistes, la tensió entre les diverses sensibilitats de Compromís sobre la manera com concórrer a les generals amenaça, o amenaçava, de trencar la coalició. La marca no pot ser utilitzada electoralment sense el consens de totes les faccions de l’organització.

D’una banda, el Bloc i els independents de Compromís no volien fer parella amb Podem. Les altres dues potes de Compromís, Iniciativa, el partit de Mònica Oltra, i VerdsEquo, defensen el pacte sense fissures. Per això, van presentar un esborrany d’acord en què Podem cedia a una gran part de les pretensions de la coalició valencianista. No va ser acceptat pels membres del Bloc, que dominen els òrgans de direcció de Compromís.

L’oposició a l’oferta es basava, especialment, en dos punts: no es garantia un grup parlamentari valencià en el Congrés –cosa que també pretenen els socis potencials de Podem a Galícia i Catalunya– i era un pacte amb un partit espanyol, i no d’“obediència valenciana estricta”. Superats aquests esculls, la direcció del Bloc, no sense dissensions, sotmetrà a les bases la decisió sobre les aliances de Compromís amb vista a les eleccions generals.

Oltra continua apostant per Podem

Mentrestant, el partit liderat per Mònica Oltra, Iniciativa del Poble Valencià, ha ratificat aquest dissabte la seua voluntat de formar una coalició amb Podem i altres forces d’esquerres per als comicis estatals.

La direcció d’Iniciativa, reunida alhora que la del Bloc, encara que el seu conclave ha estat molt més curt, ha insistit en els arguments que defensa des de fa mesos a favor d’“una candidatura àmplia i unitària que puga representar amb dignitat i amb valentia els anhels de canvi polític que es formaran en les pròximes eleccions generals”.

Aquesta coalició, segons un comunicat del partit, ha de reservar a Compromís un “paper protagonista” i permetre “constituir un grup parlamentari propi [valencià] en el Congrés”. Iniciativa defensa el “protocol electoral” presentat pels seus representants i VerdsEquo a l’executiva de Compromís, rebutjat pel Bloc fa menys de dues setmanes.

Després de la tensió dels últims dies, on la convergència entre Compromís i Podem semblava seriosament compromesa per l’oposició del Bloc, en Iniciativa torna a regnar l’optimisme. Creuen que pot haver-hi acord, amb permís de la militància del Bloc, al més pur estil Compromís: en l’últim minut.

Etiquetas
stats