Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Clavell, el diputat imputat que centra la negociació entre PP i Ciutadans

El diputat del PP per Castelló, Óscar Clavell.

Voro Maroto

Óscar Clavell, un diputat del PP per Castelló, ha passat de l’anonimat a protagonista de la vida política espanyola: la seua condició d’imputat l’ha portat al centre de les negociacions entre Ciutadans i el partit de Mariano Rajoy per a intentar formar govern.

Clavell, un llicenciat en història a punt de complir 38 anys, era quasi un desconegut en la política valenciana fins la seua sorprenent elecció per a anar en les llistes del PP al Congrés en les eleccions del desembre del 2015. Repetiria, a pesar d’estar investigat, en les de juny del 2016.

Abans, la seua trajectòria se circumscrivia a Vall d’Uixó (Castelló, 31.000 habitants). Hi va ser alcalde i president local del PP (2011-2015) i regidor (2007-2011) sota les ordres d’Isabel Bonig, líder actual del PP valencià i valedora seua. En el partit atribueixen a la ‘Thatcher valenciana’ la presència de Clavell en les llistes.

Bonig voldria haver premiat o protegit el seu delfí del quasi inevitable procés judicial que afrontarà, acusat de prevaricació, malversació de cabals públics i frau i exaccions il·legals. Les irregularitats investigades es van cometre quan Clavell exercia d’alcalde accidental en substitució de, precisament, Bonig.

Llavors, entre el desembre del 2010 i el gener del 2011, va pagar 707.000 euros en factures de l’empresa contractada per a la neteja viària i el transport de residus urbans, Secopsa, una adjudicatària habitual de diverses administracions valencianes sota control del PP. Els pagaments es van fer, segons la jutgessa, “a pesar que la responsable tècnica de l’execució del servei” el va advertir que “no s’estava executant correctament”.

La jutgessa d’instrucció ja ha demanat al Tribunal Suprem que es pronuncie sobre qui ha de jutjar Clavell, aforat gràcies a la seua elecció com a diputat. Mentrestant, tant ell com Bonig han llevat ferro a l’afer, encara que no han explicat què porta un edil a ordenar un pagament enorme en absència del seu superior, l’alcaldessa. Tret que hi haja petició en contra del partit, el diputat ha dit diverses vegades que no dimitirà fins a l’obertura del judici oral, com marquen els estatuts del PP.

Clavell i Rita Barberá, senadora, eren, en principi, els principals càrrecs estatals del PP afectats per les condicions de Ciutadans per a donar suport a Rajoy. L’eventual limitació d’aqueix pacte anticorrupció a l’enriquiment personal o el finançament il·legal podria salvar el diputat per Castelló de la crema. L’exalcaldessa de València ho té més difícil.

Etiquetas
stats