Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell insta Ecoembes a integrar-se en el sistema de retorn d’envasos

A l’esquerra, els representants de Medi Ambient, amb la consellera Cebrián al mig, i a la dreta els representants d’Ecoembes

Carlos Navarro Castelló

València —

Una reunió tensa la que han mantingut aquest dimarts la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, amb responsables d’Ecoembes, l’organització que gestiona en exclusiva el reciclatge de paper, cartó, plàstic i llandes a través de punts verds (contenidors) i que agrupa diferents empreses envasadores i distribuïdores.

Ambdues parts s’han trobat arran de la polèmica sorgida en anunciar l’Administració la intenció d’implantar a la Comunitat Valenciana amb vista a l’any 2018 l’anomenat sistema de depòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR), que bàsicament consisteix a incrementar 10 cèntims el preu dels refrescos i les begudes en botelles de plàstic i vidre, que després es tornen als consumidors una vegada retornat l’envàs en bon estat en qualsevol punt de venda.

L’anunci no va agradar gens en el si d’Ecoembes, fins al punt que conseller delegat, Óscar Martín, el va qualificar d’“engany”.

En aquest context s’ha produït la trobada, en què els representants d’Ecoembes han oferit una sèrie de millores en l’actual sistema de reciclatge basades en una nova línia de gestió dels envasos, però a canvi que es descarte l’SDDR.

No obstant això, Cebrián ha assegurat que la posada en marxa “és innegociable” i ha instat l’organització perquè apliquen les millores proposades i que s’integren i participen en l’SDDR.

Sobre això, la consellera ha reconegut la tasca d’Ecoembes aquests últims anys pel que fa a la conscienciació ciutadana a l’hora de reciclar, fet que ha permés un augment continu en l’ús dels contenidors de vidre, cartó i envasos, però ha afegit que cal eixir “d’aquesta zona de confort i continuar fent passos per a fomentar encara més la quantitat i la qualitat del reciclatge”.

En aquest sentit, ha insistit que l’SDDR és un sistema complementari de l’actual de contenidors, que es mantindrà, i que només restarà “un 20% del que actualment s’arreplega en els contenidors”.

En aquest sentit, ha explicat que dels 7 milions d’envasos que es llancen cada any, 5 van al contenidor d’orgànics o acaben escampats en carrers, platges o muntanyes, una cosa que es vol evitar mitjançant l’SDDR.

Cebrián no té por que l’increment de 10 cèntims en els productes susceptibles de ser retornables cree rebuig entre els valencians, ja que justament és una manera d’incentivar-ne la devolució en bon estat i, per tant, de recuperar els 10 cèntims: “Cal mentalitzar-nos que hem de ser exemplars en la reutilització, ja que això repercutirà en la netedat dels nostres barris i carrers i de l’ecosistema en general”.

Etiquetas
stats