Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les Corts Valencianes exigeixen, per unanimitat, l’acta de senadora a Rita Barberá

El panell de les Corts amb els 95 vots a favor de la proposta que demana a Rita Barberá la renúncia a l’acta en el Senat

Miguel Giménez / Laura Martínez

València —

Després del que s’ha viscut en els últims dies, primerament amb l’anunci del Suprem d’obertura de causa contra Rita Barberá pel blanqueig del PP de València i el comunicat posterior de l’exalcaldessa en què anunciava que abandona el PP, però manté l’acta en la Cambra Alta, les Corts han aprovat aquest dijous per unanimitat –han votat 95 diputats, inclosos els representants del Partit Popular– una resolució per mitjà de la qual el parlament valencià exigeix a Barberá que renuncie al càrrec de senadora “per salvaguardar la dignitat de la representació dels valencians”.

L’acord es produeix després que el president de les Corts, Enric Morera (Compromís), anunciara que sol·licitaria una reunió “urgent” amb el president de la Cambra Alta, el popular Pío García-Escudero, per a abordar la “nova” situació que afecta ambdues institucions. Per a Morera “no es pot consentir” que l’exalcaldessa valenciana –que és senadora per designació del parlament valencià– mantinga l’escó, una circumstància que considera que seria una declaració de “rebel·lia contra la voluntat popular”.

La representant del PP, María José Ferrer, ha explicat durant la seua intervenció que aquesta resolució és un gest polític, ja que els càrrecs electes no poden ser desposseïts de les actes, alhora que insistia en la presumpció d’innocència de Barberá i lamentava la “doble vara de mesurar” de partits com el PSOE, que no va exigir l’escó a Chaves i Griñán fins que no se’ls va obrir judici oral. De la mateixa manera, ha replicat als representants de Ciutadans i Compromís, que han retret al PP que proposara Barberá com a senadora, que ells també van votar el seu nomenament.

El Partit Popular també ha registrat una altra proposta durant la jornada. Es tracta d’un escrit que proposa a les Corts buscar mecanismes perquè es puguen articular mesures per a revisar o remoure nomenaments de càrrecs públics recollits en l’Estatut en cas d’interés general o causa judicial. D’aquesta manera, els populars busquen evitar la personalització en la figura de Rita Barberá. “Esperem que vostés actuen igual quan els assumptes afecten els seus grups”, ha sentenciat Ferrer.

Una “trànsfuga” de les Corts

En declaracions als mitjans de comunicació en els corredors prèvies a la votació, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que amb aquesta iniciativa es veurà que “Rita Barberá no representa els valencians”. “Democràticament, és una representant sense legitimitat”, ha afegit el president.

En la mateixa línia s’ha explicat el representant de Ciutadans, Alexis Marí, ja durant la justificació del vot. Marí ha considerat que la senadora elegida a proposta del PP “ni tan sols representa els votants del Partit Popular” i ha retret a aquest partit que “un ha de pensar bé a qui proposa”, ja que era un membre important en la formació, amb el tercer carnet d’afiliada. El líder de la formació taronja ha lamentat l’“aire pestilent de corrupció, opacitat i falta de transparència” que es respira a la Comunitat Valenciana i que “no ens afavoreix”.

De la seua banda, el síndic socialista Manolo Mata, ha insistit que “les regles de la democràcia no es poden pervertir”. Mata, que ha agraït al Partit Popular que s’haja sumat a aquesta iniciativa, ha explicat que si l’exalcaldessa valenciana no vol abandonar la Cambra Alta després que cinc magistrats del Suprem consideren que ha de ser investigada, “cal espentar-la”, com opinen companys del PP i membres de la resta dels partits: “No mereix el càrrec, vaja-se’n”.

Fran Ferri, de Compromís, ha remarcat que la “trànsfuga” Barberá “no mereix representar aquesta Cambra i els valencians” i ha instat els membres del PPCV que diguen “a alguns dirigents del Partit Popular a Madrid, com Cospedal, que deixen de donar suport a Rita Barberá”. Així mateix, ha preguntat als populars si actuaran igual amb els regidors investigats de l’Ajuntament de València, que tampoc han renunciat a l’acta. “No podem tenir institucions indignes perquè algú les indignifique. La línia de la decència la podem marcar els polítics”, ha conclòs.

Finalment, el portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha lamentat que la senadora territorial valenciana haja “amagat” el seu carnet número tres del Partit Popular després de 40 anys per a aferrar-se a l’escó. A més, el seu grup ha sol·licitat que la seua proposta per a la reforma de la Llei de senadors tinga caràcter urgent, de manera que es puga debatre en el ple de les Corts abans d’acabar l’any. La iniciativa inclou, a més, la possibilitat de revocar els representants territorials.

Malestar en el PP

El comunicat de Barberá, en què reconeix que se’n va perquè li ho ha demanat el seu partit, però justifica la seua decisió de mantenir-se en el Senat perquè la renúncia a l’acta “podria entendre’s com una assumpció de responsabilitat”, no ha convençut en el seu propi partit. Així, mentre la número dos del PP valencià, Eva Ortiz, reconeixia que ella, en la situació de l’exalcaldessa se n’hauria anat “a casa”, a Génova i des del Govern continuen pressionant perquè deixe l’escó.

Tant Javier Maroto, vicesecretari sectorial del PP, com Luis de Guindos, ministre d’Economia en funcions, han exigit a Barberá que se’n vaja del tot. Maroto, en declaracions a RNE, ha anat més enllà en retraure-li que està fent mal tant al partit com a les institucions, alhora que apuntava que amb aquesta actitud al “final de la seua carrera” no compleix els requisits de “dignitat” ni d’“exemplaritat. ”No és exemplar mantenir-se en l’escó exclusivament per a gaudir d’una posició d’aforament“, ha dit.

Etiquetas
stats