Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els casals fallers, exposats a denúncies perquè continuen sense horaris

Els casals fallers, entre els afectats

Carlos Navarro Castelló

València —

Els conflictes per sorolls entre veïns i comissions falleres no acaben de solucionar-se, a pesar del decret que va impulsar el 2011 la Generalitat pel qual establia tres tipus de llicència (A, B i C) per a les diferents seus festeres de la Comunitat Valenciana.

Cada una d’aquestes tipologies permet dur a terme una sèrie d’activitats al local, de manera que cada entitat ha de triar a quina s’acull.

En el cas de València, el 99% de les comissions falleres s’han acollit a la del tipus B, cosa que implica que els casals d’aquestes falles no són oberts a la concurrència pública i que poden fer-hi activitats lúdiques i d’oci dirigides als membres de la comissió i a convidats.

No obstant això, després cada Ajuntament havia de regular aspectes més concrets, com els horaris en què es poden fer activitats amb cada una de les llicències.

En el cas de la capital, actualment totes les seus festeres estan en un buit legal i sense cap mena de cobertura jurídica, ja que l’equip de govern anterior, del PP, a pesar d’haver difós moltes vegades que els casals podien tenir activitat durant l’any fins a la 1.30 hores els caps de setmana, no va arribar a plasmar-ho en cap ordenança.

El resultat és que hi ha comissions falleres que, malgrat que creuen que amb la llicència de casal del tipus B podien tenir activitat fins a la 1.30 hores, tal com se’ls havia assegurat, han estat denunciades abans d’aqueixa hora per la Policia Local perquè han rebut telefonades de veïns queixant-se pels sorolls.

L’últim cas va tenir lloc el 22 de maig passat en una cèntrica falla que celebrava la festa de l’apuntà a l’interior del casal. A la 1.15 hores s’hi va presentar una patrulla policial que va alçar acta de sanció, davant la incredulitat dels fallers.

Després de consultar aquesta comissió amb la Junta Central Fallera (JCF), se’ls va informar que davant de la falta de regulació específica per a casals, com a norma general no poden tenir activitat molesta de dilluns a dijous de 22.00 a 8.00 hores i de divendres a diumenge de 22.00 a 9.00 hores.

Sobre això, el president actual de JCF i regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha criticat que, efectivament, el PP va deixar l’assumpte dels horaris sense regular i s’ha compromés a tractar el problema aquesta legislatura: “No és una cosa que ens plantegem regular a curt termini, però sí que cal buscar-hi una solució amb calma i diàleg”.

A la província de València les relacions entre veïns i festers han generat nombrosos conflictes. El 2009 la justícia va obligar a tancar el casal de la falla General Pando-Serrano Morales per generar molèsties als residents. El mateix va ocórrer el 2013 amb el de la falla José María Haro-Poeta Mas i Ros.

A més, la justícia ha condemnat uns quants ajuntaments, entre els quals els de Gandia i Meliana, a indemnitzar diversos veïns per no haver actuat contra el soroll de casals fallers.

Etiquetas
stats