Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell insta el Govern a negociar mentre recorre a causa del finançament

La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra.

Adolf Beltran

El Consell ha encarregat a l’Advocacia de la Generalitat, com va anunciar el president Ximo Puig dijous passat en les Corts Valencianes, que inicie els tràmits per a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra els Pressupostos Generals de l’Estat del 2016 pel dèficit de finançament de la Comunitat Valenciana. No obstant això, “per a esgotar les vies de diàleg”, com ha assenyalat la vicepresidenta i portaveu, Mònica Oltra, també ha acordat sol·licitar la reunió de la comissió bilateral entre la Generalitat i l’Estat.

“Batallarem per un finançament just i constitucional a què tenim dret els valencians i valencianes”, ha assegurat Oltra aquest divendres després de la reunió del Consell. Segons la vicepresidenta, el recurs argumentarà que els Pressupostos Generals de l’Estat fixen una part de finançament destinat a les comunitats autònomes i uns objectius d’estabilitat pressupostària per al 2016 que abunden en l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana des del 2002, amb un “deute històric” acumulat de 16.000 milions d’euros. A més, fan impossible atendre els serveis públics bàsics “en els termes de l’article 158 de la Constitució”. Per això, ha indicat Oltra, s’ha posat en marxa ja el procediment per a recórrer en contra davant del Tribunal Constitucional.

El mateix mecanisme de l’Alt Tribunal preveu que es convoque la comissió bilateral per a tractar de resoldre el conflicte per la via política, ha afegit la portaveu de la Generalitat. I el Consell ha decidit també emprar aqueixa via. “La Comunitat Valenciana ha de tenir l’any que ve el finançament que li correspon”, ha proclamat Oltra.

La vicepresidenta ha anunciat l’informe negatiu del Govern que presideix Ximo Puig a diverses esmenes al Projecte de Pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve. I ha destacat especialment el seu criteri contrari a l’esmena del PP que planteja eliminar la previsió de 1.354 milions d’ingressos que s’ha incorporat al text precisament amb càrrec al finançament autonòmic que es reclama. “No sabem si el PP ha firmat el manifest per un model nou sense creure-se’l o si el PP no creu Rajoy quan diu que l’any que ve es canviarà el sistema de finançament”, ha afegit Oltra.

Etiquetas
stats