Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

La Fiscalia denuncia que el Consell del PP va restaurar debades llibres de la família de l’exgovernador del Banc d’Espanya

Carmen Pérez (d) ensenya a la consellera Lola Johnson una restauració feta per l'institut públic que dirigia.

Sergi Pitarch

La Fiscalia de València ha presentat una denúncia contra la directora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R) en l’etapa del PP en la Generalitat, Carmen Pérez, i contra Luis Caruana, cosí germà de l’exgovernador del Banc d’Espanya Jaime Caruana i fill del governador militar de València durant el colp d’estat del 1981, per haver utilitzat diners públics per a restaurar llibres antics de la col·lecció familiar. El ministeri públic ha demanat al titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de València la imputació d’aquestes dues persones i de l’actual sotsdirectora d’IVC+R, Gemma Contreras, que en l’època en què van ocórrer els fets era cap de departament.

La denúncia de la Fiscalia a què ha tingut accés eldiario.es i que ha avançat el diari El Mundo relata que les intervencions sobre els llibres de la col·lecció familiar de Jaime Caruana Font de Mora “van ser dutes a terme amb mitjans tècnics i recursos de l’Administració pública (per treballadors de plantilla i autònoms contractats expressament) sense que haja mediat pressupost ni contraprestació econòmica o conveni de col·laboració o de qualsevol altre tipus de suport contractual que justificara la realització dels treballs”.

El ministeri públic considera que l’import dels recursos humans utilitzats degué arribar a 100.000 euros, sense comptar els costos dels tallers ni dels materials emprats.

Segons la querella, que naix d’una denúncia inicial del sindicat CGT, aquestes restauracions “es van fer per ordre directa de la cap de Departament d’Obra Gràfica i Material d’Arxiu, Gemma Contreras Zamorano i amb l’aprovació de la directora gerent, Carmen Pérez”.

Per als treballs, assenyala la denúncia de la fiscal Adoración Cano, “es va contractar el personal extern sense cap procés de selecció”. En total, fins 50 treballadors autònoms van participar en aquesta recuperació. Els treballs de restauració d’aquestes obres privades presumptament amb diners públics van durar des del 16 de desembre de 2011 al 15 de setembre del 2012.

L’any següent, l’empresa auditora de Luis Caruana va fer un informe pericial extern el 13 de maig del 2013 sobre la viabilitat operativa de Culturarts, on estava integrat l’Institut Valencià de Conservació i Restauració que dirigia Carmen Pérez. És a dir, després d’haver-se beneficiat presumptament de la restauració de material privat, l’auditor va fer un informe extern sobre la situació de l’institut en plena època de retallades del PP i quan el Consell d’Alberto Fabra estava tancant fundacions i empreses públiques per la crisi.

La fiscal considera que s’haurien comés delictes de prevaricació i malversació de cabals públics en l’actuació de les tres persones a qui vol imputar. La denúncia en el jutjat es va presentar al mes d’agost del 2017.

Luis Caruana Font de Mora té més de 7.000 volums anteriors al segle XVIII que constitueixen la seua biblioteca, heretada del seu rebesavi francés, llibrer, que es va instal·lar a València i les aficions del qual va continuar fomentant la saga familiar.

Etiquetas
stats