Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat desbloqueja amb fons europeus el tramvia entre la Ciutat de les Arts i l'Estació del Nord

El president Ximo Puig amb l'alcalde de València,Joan Ribó, i els consellers María José Salvador i Vicent Soler.

Adolf Beltran

“Des de la bona gestió i l'acord entre institucions es poden solucionar problemes heretats de l'època de l'especulació”, ha sentenciat Ximo Puig en anunciar que hi haurà 20 milions d'euros procedents de fons europeus que, sumats a altres 30 milions que aportarà la Generalitat, permetran desbloquejar en una primera fase el projecte de la T-2, la línia de tramvia a València les obres del qual va deixar paralitzades el PP després d'haver “enterrat” en elles prop de 200 milions d'euros.

Amb les maletes preparades per a viatjar a Luxemburg i Estrasburg, on té previst entrevistar-se amb els presidents del Banc Europeu d'Inversions i de la Comissió Europea, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns la reprogramació d'una part dels projectes inclosos en el programa operatiu 2014-2020 dels fons Feder per a incloure en ells el desbloqueig de la línia T-2 del tramvia a València.

L'anunci implica que es reprendran els treballs sobre el tram entre la Ciutat de les Arts i l'Estació del Nord, amb la intenció que els trens hi circulen el 2023. Es tracta d'un compromís la dificultat del qual ha destacat la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, en assenyalar que les anteriors administracions del PP no han deixat ni projectes per a la seua execució, la qual cosa obligarà a “començar pràcticament de zero”.

Així, el que es planteja és una inversió de 50 milions d'euros per a posar en funcionament el tram que connecte la Ciutat de les Arts i la Ciutat de la Justícia amb el centre de la ciutat, als quals caldrà afegir uns altres 33 milions d'inversió en la compra dels trens que circulen per ell. Per a una segona fase queda la connexió amb el barri de Natzaret, que l'alcalde de València, Joan Ribó ha emfatitzat que és un objectiu “fonamental”. Segons l'estimació de la conselleria, posar en funcionament tot el tram paralitzat de la T-2 tindrà un cost de 172 milions d'euros.

Ribó ha expressat la seua satisfacció per l'acord. “Sembla que hàgem de dedicar-nos a desbloquejar projectes desatesos, com el de l'aparcament de la plaça de Bruixes i ara la T-2”, ha comentat l'alcalde de València, que ha coincidit amb Puig a criticar la falta d'inversions del Govern central en un àrea metropolitana d'1,8 milions de persones com la de València.

“Necessitem que el Govern d'Espanya deixe de menystenir a la Comunitat Valenciana”, ha indicat Puig, mentre Ribó, després de repassar els fons que destina a ciutats com Sevilla o Màlaga o al transport en Barcelona o Madrid, ha sostingut que l'Estat “hauria de finançar les inversions i el funcionament del transport en l'àrea metropolitana de València com en altres ciutats”. També el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, s'ha sumat a la crítica. “És inaudit”, ha dit, “que també en aquest aspecte estiguem en solitud amb Europa, sense acompanyament de l'Estat espanyol”.

Etiquetas
stats