Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Baldoví: “Un Govern a la valenciana serà possible si el PSOE vol”

Joan Baldoví, portaveu de Compromís en el Congrés.

EFE

València —

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, opina que un Govern a la valenciana “serà possible” després del 26 de juny “si el PSOE vol”, i està convençut que “ara és el moment més que mai d’anar junts” en una plataforma d’esquerres, davant de l’“amenaça” de quatre anys més de Rajoy.

En una entrevista amb EFE, Baldoví creu que en aquesta “segona volta” electoral hi haurà una coalició “molt més àmplia”, a la qual se suma Esquerra Unida, i es jugaria “una paella” que poden passar de segona a “primera força” a la Comunitat Valenciana, i “xafar els talons” al PP a Espanya.

“Eixim a la campanya amb el cap ben alt. Nosaltres fins a l’últim moment hem fet el possible perquè hi haguera acord” de Govern, afirma Baldoví, que critica la “inoperància, la cabuderia o l’immobilisme d’alguns”, i insta el PSOE que “recapacite” i decidisca “què vol ser de major”.

Al seu parer, l’acord de govern que no s’ha aconseguit en aquesta legislatura fallida s’aconseguirà després del 26 de juny “perquè no hi haurà més remei”, i perquè espera que aquest “procés de frustració” no haja estat “en va” i servisca perquè, com a mínim, no es cometen “els mateixos errors”.

Per a Baldoví, un dels “petits errors” de Compromís va ser probablement no presentar l’Acord del Prado quatre dies abans –es va proposar el 26 d’abril–, però es tracta de “una petita falta venial” enfront de l’actuació d’altres, com el PSOE, que hauria de fer “una reflexió més profunda” i analitzar “en què ha fallat”.

Reivindica que València “ha estat punta de llança del canvi” i es confessa orgullós del fet que, per primera vegada, els valencians comencen a “generar marcs positius” i, més que de corrupció, es parle de pacte a la valenciana, per la qual cosa en aqueix context li agradaria que la coalició tornara a tancar la campanya a València.

Pel que fa a la campanya electoral, opina que serà “més mesurada, entre altres coses perquè la gent no ha variat molt”, i sense massa actes multitudinaris, tot i que no en descarta algun al final dels quinze dies, en què intentaran “renovar la il·lusió”.

“El que no ens podem permetre és que hi haja desànim, que hi haja resignació i que la gent diga, doncs bé, que siga el que Déu vulga. No, Déu en açò no té res a veure, en açò tenim a veure els ciutadans”, destaca Baldoví, per a qui el canvi només serà possible amb els vots dels ciutadans.

Es mostra convençut que si en les eleccions del desembre passat la coalició va protagonitzar “la remuntada”, aquesta vegada serà “el minut iugoslau” i traurà un resultat “magnífic”, mentre que admet que hi haurà “tensions” per a ajustar les candidatures, però els resoldran “amb generositat”.

Sobre el nom de la coalició, que el desembre es va anomenar “És el moment”, opina que ara s’hi podrien sumar les sigles d’Esquerra Unida i denominar-la “Novament és el moment”, alhora que reivindica la “força multiplicadora” de la nova coalició, que amb un “bon resultat” indicarà que pot haver-hi canvi a Madrid.

Baldoví admet que, “vist el que s’ha vist”, ara seran “molt cauts a l’hora de prometre” el grup valencià propi en el Congrés, i anuncia que al que sí que es comprometran és a canviar el reglament, perquè no es puga “estirar com un xiclet” en funció dels interessos de la majoria de la Mesa.

Finalment, creu que “no passaria absolutament res” si a la Comunitat Valenciana s’aconseguira una coalició al Congrés diferent de la del Senat –a la qual es podria sumar el PSOE– encara que no siga “fàcil d’entendre”, perquè és partidari que “no es perda un vot” i que tampoc en el Senat hi haja majories absolutes.

Etiquetas
stats