Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua defensa el Decret de Plurilingüisme del Consell

El president de l'AVL, Ramon Ferrer, amb el president de l’Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana, Jusèp Loís Sans

elDiariocv

València —

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que aquest divendres ha celebrat sessió plenària, considera que la convivència social, la supervivència del valencià i el dret dels valencians a l’ús normal de la seua llengua exigixen, “sense cap dubte”, que s’acomplisca plenament l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, i que al final del sistema educatiu tots els alumnes tinguen un coneixement igual del valencià i del castellà.

En eixe sentit, en el seu informe sobre el Decret de Plurilingüisme, l’AVL va valorar positivament el tractament que rep el valencià i va destacar la intenció del text normatiu de caminar progressivament i de manera flexible cap a un sistema multilingüe per a tots els valencians, que els faça plenament hàbils en les dos llengües oficials i la llengua anglesa.

L’AVL considera que el plantejament del Decret pot assolir amb eficiència el coneixement igual de les dos llengües oficials a través d’un ensenyament plurilingüe i, a més, el Decret de Plurilingüisme posa un èmfasi reequilibrador en l’ensenyament vehicular del valencià, sense que això puga ser interpretat com a discriminatori.

Acadèmia Aranesa

D’altra banda, el president de l’Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana, Jusèp Loís Sans, ha sigut rebut hui pel president de l’AVL, Ramon Ferrer, i posteriorment ha assistit al Ple de la institució. Sans ha explicat que l’objecte de la institució que presidix és investigar i estudiar l’arenés, i establir els criteris de normativa d’acord amb els principis de la gramàtica occitana de Loís Alibèrt i les Normes ortogràfiques der aranés, com a part integrant de l’espai lingüístic i cultural occità.

stats