Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Audiència expulsa del cas Taula l’Ajuntament de València

Beatriz Simón, regidora del PP que ha presentat el recurs

Moisés Pérez

València —

L’objectiu de l’Ajuntament de València de personar-se en la peça separada del cas Taula, que investiga el presumpte rentat de diners negres del grup municipal del PP, no serà possible. Si l’Audiència de València va apartar la corporació local del procediment judicial, ara la magistrada li tanca l’altra porta oberta que tenia per a personar-se en la investigació: fer-ho com a acusació particular.

Segons avança El Mundo, el tribunal pren aquesta decisió després d’estimar el recurs de la regidora del PP imputada pel presumpte blanqueig de diners il·lícits, Beatriz Simón. “S’ha de ressaltar que, efectivament, tal com s’exposa en l’escrit d’impugnació, com que es tracta d’una persona jurídica pública, no s’hi pot personar com a acusació popular”, assegura la interlocutòria de la jutgessa María Pilar Mur. I afig: “Cap Administració no pot fer una arrogació d’una acció pública penal amb l’excusa d’una possible connexió amb alguna de les seues competències”. 

En la interlocutòria, la magistrada recorda que “l’acció popular és una concessió a la participació del poble en la justícia; no a la participació de més poders en la justícia”. I apunta que “una persona jurídica pública pot, en principi, exercir l’acusació particular com a ofés, o perjudicat pel delicte, en els mateixos termes que un particular, però no pot invocar les seues atribucions i competències com a element que li atribuïsca prou interés per a personar-se com a acusador públic”.

La jutgessa remata l’argumentació per a estimar el recurs de Simón assenyalant que una persona jurídica pública “no pot emmascarar aquesta condició amb la fórmula d’una acusació popular reservada als ciutadans, però no a l’Administració”. Per això, conclou que “l’acció pública penal pertany exclusivament al Ministeri Fiscal” i que “no hi ha habilitació legislativa general perquè les persones jurídiques hi exercisquen l’acusació popular”.

Etiquetas
stats