Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'exdirecció de la CAM demana l'exclusió de la causa dels afectats per la compra de quotes participatives

L'exdirector general de CAM Roberto López Abad, a la seua arribada a l'Audiència Nacional, on està sent jutjat

Europa Press

València —

Els exdirectius que formaven part de la cúpula de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) han sol·licitat aquest dilluns en la primera vista oral del judici que acull l'Audiència Nacional per les presumptes irregularitats comeses entre 2010 i 2011, que s'excloga a les acusacions particulars afectades per la compra de quotes participatives emeses en els anys previs a aquestes dates.

En aquesta primera sessió dedicada a les qüestions prèvies, els lletrats dels acusats han argumentat que es va crear una peça separada sobre la venda de participatives en 2007 quedant arxivada provisionalment en 2016, per la qual cosa no veuen cabuda la seua inclusió en aquest procés que senta en el banc dels acusats a vuit alts càrrecs de l'exdirecció de la caixa feta fallida per falsificar presumptament els comptes anuals dels exercicis 2010 i 2011.

La sol·licitud d'excloure del procés a les acusacions exercides per l'advocat Diego de Ramón i pel particular Cristóbal Pons, ha sigut formulada pel lletrat de l'exdirector general Roberto López Abad, i s'han adherit les defenses dels acusats Francisco José Martínez García (Inversions i Riscos), Juan Luis Sabater (Finançament i Gestió de Liquiditat) i Salvador Ochoa (Informació Financera) a més del Banc Sabadell, en qualitat de responsable civil subsidiari.

La Fiscalia, que conclou que la CAM va desemborsar indegudament una mica més de 20 milions d'euros, demana per a set dels vuit acusats penes que van des dels deu mesos de presó fins als set anys i mig si bé l'acusació popular eleva la petició a 16 anys de presó pels delictes de falsedat en els comptes, estafa i apropiació indeguda.

Tema “resolt”

De Ramón ha justificat la seua personació en el procés en el perjudici causat als afectats per la compra de les quotes i s'ha referit a l'expedient disciplinari que va obrir en 2012 el Banc d'Espanya contra la cúpula de la caixa a la qual acusa de ser “conscient d'una forma molt freda del que estaven fent”. Per la seua banda, el fiscal del cas Luis Rodríguez Sol ha exposat en el seu torn de paraula que la comercialització de participatives es va estudiar en una peça separada i per tant és un tema “resolt”.

La Fiscalia acusa als exdirectius d'impulsar un mecanisme per a incrementar de forma fictícia els beneficis de l'entitat en 2010 i també d'assegurar-se el pagament d'una sèrie de complements retributius als quals no tenien dret a causa de l'estat real dels comptes de la caixa que finalment va ser adjudicada al Banc Sabadell per un euro després de rebre una injecció de més de 5.200 milions d'euros pel Fons de Garanties de Dipòsits, personat com a acusació particular.

L'expresident de la CAM, malalt

La lletrada del que fóra president de la CAM Modesto Crespo ha sol·licitat al tribunal que el seu client -per al qual el FGE demana nou anys de presó malgrat que el Ministeri Fiscal li exclou de responsabilitat- es puga absentar de les vistes assenyalades fins al pròxim mes de juliol a causa que pateix una cardiopatia “que li incapacita especialment en situacions de tensió”.

La defensa de l'exdirectora general adjunta del banc Dolores Amorós ha demanat que s'incorpore a la causa quasi un centenar de documents i correus electrònics relacionats amb comunicacions internes sobre recapitulació de la CAM i necessitats de capital així com els mantinguts entre alts càrrecs del Banc d'Espanya i la caixa extinta sobre classificacions, redotacions i titulacions a més de l'acta de reunió de data de febrer de 2011 entre les quatre caixes que van formar el SIP (Sistema Institucional de Protecció).

Mentre que la representació processal de Teófilo Segorb, exdirector general de Planificació i Control, ha informat al tribunal que renuncien a 19 testimonis proposats, entre els quals es troba l'exdirectiu de la CAM Bernardo Chulià Martí i l'exdirector de compliment normatiu Manuel Pomares Hurtado, testifical que es mantindrà en ser sol·licitada per altres defenses.

A l'eixida del judici una vintena de perjudicats per la compra de participatives ha esbroncat als vuit acusats al crit de “lladres” i “xoriços” i ha increpat a l'expresident de la caixa Modest Crespo mentre intentava pujar a un taxi. La vista es reprèn matí amb l'inici de l'interrogatori als encausats.

Etiquetas
stats